Vo Švédsku sa začal proces s Uzbekom, ktorý vrazil autom do ľudí a päť zabil

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa v utorok v Štokholme začal proces s neúspešným žiadateľom o azyl z Uzbekistanu, ktorý vlani 7. apríla vošiel nákladným autom do davu ľudí na rušnej nákupnej promenáde vo švédskej metropole.

13.02.2018 11:42
Švédsko terorizmus súd Akilov Foto: ,
Policajti stoja pred súdom v Štokholme, kde sa odohráva proces s Uzbekom Rakhmatom Akilovom, ktorý vlani usmrtil päť osôb, keď vrazil autom do davu.
debata

Atentát si vyžiadal päť obetí a 14 zranených. Rakhmata Akilova obžalovali z terorizmu, z pokusu spáchať teroristický čin a zo všeobecného ohrozenia. Podľa švédskych médií v utorok na súde vinu za spáchanie teroristického činu priznal.

Rakhmat Akilov, ako jeho meno uvádzajú švédske médiá, bol zadržaný niekoľko hodín po útoku a už počas vyšetrovania sa k činu priznal. Muž sympatizujúci s islamistami je v prípade jediným podozrivým. V uzbeckých médiách jeho meno znie Rahmat Oqilov.

Štátne zastupiteľstvo žiada, aby Uzbek dostal trest doživotného väzenia a aby bol vyhostený zo Švédska.

Akilov povedal, že chcel svojím činom potrestať Švédsko za členstvo v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii. Uzbek prisahal vernosť IS, radikálna organizácia sa však k jeho činu nikdy neprihlásila.

Akilov vošiel ukradnutým nákladným vozidlom na nákupnú promenádu Drottninggatan v centre Štokholmu a prerazil priečelie obchodného domu. Počas jazdy odpálil improvizovanú bombu, nálož však poškodila len vozidlo. Polícia sa domnieva, že Akilov plánoval samovražedný atentát, ten sa mu ale nepodaril. Pri atentáte zahynuli traja Švédi, Brit a Belgičanka.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Švédsko #teroristický čin