Macron zasiahne v Sýrii, ak sa potvrdí chemický útok

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok zdôraznil, že jeho krajina "udrie" v Sýrii, ak sa potvrdí, že v nej boli použité chemické zbrane proti civilnému obyvateľstvu.

13.02.2018 22:14
Emmanuel Macron Foto: ,
Emmanuel Macron.
debata (85)

„Čo sa týka chemických zbraní, stanovil som ‚červenú líniu‘, veľmi jasne to znova potvrdzujem,“ povedal prezident podľa agentúry Reuters počas stretnutia s novinármi v Paríži.

Dodal, že ak by francúzske tajné služby či iné orgány mali dôkazy, že boli zakázané chemické zbrane použité, zasiahla by francúzska armáda miesto, odkiaľ boli prepravené či kde boli zostrojené. Zároveň ale tvrdil, že teraz takéto dôkazy neexistujú.

Napriek hrozbe „okamžitej“ vojenskej reakcie zo strany Paríža a Washingtonu a sľubom sýrskeho vládnuceho režimu, že zničí všetky svoje zásoby chemických zbraní, zo Sýrie opakovane prichádzajú správy o útokoch najmä pomocou chlóru.

Naposledy mal dýchacie ťažkosti asi tucet ľudí začiatkom februára v oblasti ovládanej protirežimnými povstalcami, na ktorú útočia dlhodobo provládne sily.

Iba raz vojensky odpovedali na chemický útok v apríli 2017 Spojené štáty, a to potom, čo po útoku deklarovanom pre daný sýrsky režimu zahynulo 87 ľudí, vrátane detí. Sýrska vláda zodpovednosť ale poprela.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #boje #Emmanuel Macron