Číňania sa hromadne presúvajú na oslavy nového roka psa

Desiatky miliónov Číňanov sa vydávajú na cestu za svojimi rodinami pri príležitosti osláv príchodu nového roka zemského psa, ktorý sa podľa čínskeho lunárneho kalendára začína v piatok.

14.02.2018 09:06 , aktualizované: 10:45
šanghaj, stanica, vlakova stanica, čína Foto: ,
Cestujúci čakajú na vlakovej stanici v čínskom Šanghaji pred blížiacim sa Novým rokom.
debata (3)

Cestovanie Číňanov za rodinami pred významnými novoročnými oslavami je už tradične najmasovejšou sezónnou migráciou na svete. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete.

Obdobie tzv. „sťahovania národov“ sa začína už dva týždne pred oslavami. Obyvatelia Číny nastupujú na lietadlá, vlaky a lode či cestujú autami a autobusmi – buď za svojimi príbuznými žijúcimi na opačnom konci krajiny, alebo nový rok privítajú s rodinou či priateľmi na dovolenke.

Štátne železnice zaznamenali po celej krajine za prvých 12 februárových dní 98,8 milióna pasažierov. Podľa tlačovej agentúry Sinchua by sa iba v utorok a stredu malo na železničných staniciach v Pekingu premlieť viac než 1,1 milióna cestujúcich.

Miestne cestovné agentúry odhadujú, že do zámoria vycestuje 6,5 milióna Číňanov. Agentúra AP doplnila, že rastúci záujem o strávenie novoročných sviatkov v cudzine reflektuje zvýšenie životnej úrovne medzi tamojšou mestskou strednou vrstvou.

Oslavy, stretnutia a dary

Príchod čínskeho nového roka spájajú tri kľúčové slová: oslavy, stretnutia a dary. Pri tejto príležitosti pripravilo čínske veľvyslanectvo v SR v utorok hudobné predstavenie s tanečnými prvkami v podaní skupiny Nair band. „Táto skupina je nositeľom mongolského kultúrneho dedičstva v podobe tradičnej mongolskej hudby hranej na ich tradičných nástrojoch,“ povedal Wang.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Čína #lunárny kalendár #lunárny nový rok #rok psa