V Sýrii minulý týždeň vraj zahynuli desiatky ruských žoldnierov. Rusko: Je to dezinformácia

Pri bojoch v sýrskej provincii Dajr az-Zaur minulý týždeň zahynuli desiatky a možno stovky ruských žoldnierov, nie iba štyria, ako sa doteraz uvádzalo. Napísalo to v stredu niekoľko ruských médií s odvolaním sa na informované zdroje. V ruskej i americkej tlači sa navyše objavili správy, že Rusi v Sýrii padli v paľbe amerických zbraní. Ruské ministerstvo zahraničia správy o smrti stoviek ruských žoldnierov poprelo s tým, že ide o "klasickú dezinformáciu".

14.02.2018 10:36
debata (113)

Uralský regionálny server Znak napísal, že v Sýrii minulú stredu zomrelo 217 členov takzvanej Vagnerovej armády, ruskej privátnej bojovej skupiny pozostávajúcej z niekoľko stoviek žoldnierov. Podľa denníka Kommersant zahynuli Rusi pri pokuse obsadiť pri meste Dajr az-Zaur rafinériu kontrolovanú Kurdmi a chránenú ich americkými spojencami.

Nezávislá investigatívna organizácia Conflict Intelligence Team (CIT) v minulých dňoch oznámila, že v Sýrii zahynuli Rusi Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev, ktorí v Sýrii pôsobili ako vojaci najatí Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou. Smrť dvoch z nich neskôr potvrdila ruská štátna tlačová agentúra TASS. Špekulácie o väčších stratách sa v informácii CIT neobjavili.

Medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi podľa oficiálnych informácií Washingtonu minulú stredu tvrdo zasiahla proti masívnemu útoku sýrskych provládnych jednotiek, ktoré v provincii Dajr az-Zaur nasadili 500 bojovníkov, tanky, delostrelectvo a oddiely s mínometmi a raketometmi. Práve pri tomto útoku podľa ruských i amerických novinárov zomreli desiatky či stovky Rusov.

Ruský parlament incident prešetruje

Podľa amerických médií útok trval tri hodiny a Američania doň nasadili stíhacie lietadlá F-15, strategické bombardéry B-52, špeciálne lietadlá palebnej podpory AC-130, vrtuľníky Apache a Drone Reaper. Postup sýrskych jednotiek, v ktorých údajne operovali Rusi z Vagnerovej skupiny, sa podarilo zastaviť, zničili neurčené množstvo diel a tankov.

Pentagon v utorňajšom vyhlásení uviedol, že v kritickej oblasti bojov v čase spojeneckého útoku žiadni ruskí vojaci neboli. Podobne sa vyslovilo aj ruské ministerstvo obrany. Kremeľské zdroje oznámili, že o incidente ruské vedenie nič nevie, pretože o činnosti súkromných vojenských skupín nemá informácie. Ruský parlament v stredu však dal na vedomie, že záležitosť prešetruje. Už niekoľkokrát v ruskom parlamente zazneli výzvy, aby činnosť ruských súkromných armád reguloval zákon.

Podľa agentúry AP sa možno napĺňa scenár, ktorého sa mnohí obávali: americké sily reagujúce na provokácie v Sýrii zabíjajú ruských vojakov alebo žoldnierov. „Či už ide o náhodu alebo zámer, takéto incidenty môžu Washington a Moskvu zatiahnuť do situácie, ktorej sa úzkostlivo snažili vyhnúť aj v tých najtemnejších chvíľach vzájomných vzťahov – ich bojové sily sa dostanú do vzájomnej konfrontácie,“ uviedla agentúra.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #úmrtia