USA sú ochotné rokovať s KĽDR o jadrovom programe

Americký viceprezident Mike Pence v stredu potvrdil, že Spojené štáty sú ochotné rokovať so zástupcami Severnej Kórey, aby komunistickému režimu tlmočil stanoviská týkajúce sa tamojšieho jadrového programu. Takéto rozhovory by však neboli vyjednávaním, dodal v rozhovore so spravodajským serverom Axios.

15.02.2018 00:00
debata (13)

Severnú Kóreu viceprezident v rozhovore nazval „najrepresívnejším režimom na planéte“. Na postoji Spojených štátov sa podľa neho nič nezmení, kým Pchjongjang neupustí od vývoja jadrového programu. Musí „preukázateľne a kompletne opustiť“ raketový program, „iba potom môžeme zvážiť akúkoľvek zmenu postoja zo strany USA alebo medzinárodného spoločenstva“, vyhlásil Pence.

Viceprezident tiež zopakoval, že ázijskí partneri USA sa s Washingtonom zhodujú na potrebe zvyšovať na KĽDR tlak, denník The New York Times však deklarovanú ochotu rokovať s KĽDR chápe ako dôkaz toho, „ako hlboko obnovený diplomatický kanál medzi severnou a Južnou Kóreou zamával s kalkuláciami Trumpovej administratívy“.

Biely dom dlhodobo odmietal možnosť stretnutia so zástupcami KĽDR, bez toho aby predtým neurobila jasné kroky smerujúce k odovzdaniu jadrového arzenálu.

Pence však uviedol, že rozhovor s Pchjongjangom ešte neznamená vyjednávania. K stretnutiu so sestrou Kim Čong-una na začiatku zimnej olympiády v Pchjongčchangu povedal: „Diktátorovej sestre som sa nevyhýbal, ignoroval som ju… Nemmyslel som si, že by jej Spojené štáty na takomto fóre mali venovať svoju pozornosť.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR