Medzinárodné organizácie odsúdili maďarský návrh zákona 'Stop Sorosovi'

Amnesty International (AI) a ďalšie medzinárodné organizácie odsúdili návrh balíka zákonov na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, takzvaný zákon "Stop Sorosovi", ktorý v stredu maďarská vláda predložila parlamentu.

15.02.2018 07:13
soros, orbán, budapešť, bilboard Foto: ,
Bilboard v Budapešti, ktorý si objednala maďarská vláda Viktora Orbána hovorí, že "Soros chce umiestniť milióny z Afriky a Blízkeho Východu. Stop Sorosovi!
debata (48)

Balík neformálne nazývaný podľa filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Budapešť obviňuje z podpory nelegálnej migrácie, pozostáva z návrhov troch zákonov. Prvý sa týka povoľovania činnosti organizácií, ktoré podporujú migráciu, druhý rieši poplatky za zahraničné financovanie a tretí je o vyhosťovaní osôb, ktoré by podporovali prisťahovalectvo.

Amnesty International v stredu vyjadrila obavy, že uvedený legislatívny balík by umožnil Budapešti pozastaviť činnosť, rozpustiť alebo pokutovať akúkoľvek mimovládnu organizáciu angažujúcu sa v oblasti migrácie.

Podľa AI je predložený návrh „hlboko znepokojujúcim a neospravedlniteľným útokom na občiansku spoločnosť“ a v skutočnosti nemá nič spoločné s ochranou hraníc ani so zaistením národnej bezpečnosti Maďarska, ako sa v tejto súvislosti snaží obhajovať vláda Viktora Orbána.

Balík „Stop Sorosovi“ kritizovali aj medzinárodné mimovládne organizácie združené pri Rade Európy. Podľa nich by navrhované reštrikcie mohli postihnúť nielen zoskupenia angažujúce sa na poli migrácie, ale aj tie, ktoré sa starajú o zraniteľné skupiny obyvateľov Maďarska.

To sa týka napríklad Maďarského helsinského výboru, ktorý poskuje právnu pomoc nielen žiadateľom o azyl, ale aj sociálne slabým Maďarom. Podľa tejto organizácie predložený balík „nie je zákon, ale buldozér“ namierený voči mimovládkam.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #migrácia #Amnesty International #George Soros