Ruská armáda zvažuje zakázať vojakom smartfóny

Ruské ministerstvo obrany zvažuje zákaz používania šikovných mobilných telefónov v centrálnom aparáte, na veliteľstve aj u vojenských jednotiek.

16.02.2018 09:23
rusko, moskva, vojsko, armáda Foto: ,
Ruskí vojaci počas prehliadky na Červenom námestí v Moskve.
debata (31)

Namiesto „smartphonov“ by vojaci mali používať najjednoduchšie tlačidlové mobily, ktoré nevedia ani fotografovať, ani natáčať videá, ale zvládnu odoslať krátku textovú správu či sú vybavené vstavanou svietidlom. Ministerstvo chce týmto spôsobom zamedziť úniku citlivých informácií, uviedol denník Kommersant s tým, že zákaz by mohol platiť už od 1. marca.

Podľa denníka, ktorý sa odvoláva na anonymné zdroje z generálneho štábu a vedenia ministerstva, sa nové obmedzenie v ozbrojených silách pripravuje už niekoľko mesiacov v spolupráci s tajnými službami, zodpovednými za ochranu štátneho tajomstva.

Cena do 33 eur

Nedávno náčelník ôsmeho oddelenia generálneho štábu, ktoré zodpovedá za informačnú bezpečnosť a šifrovanie, generálporučík Jurij Kuznecov zostavil prehľad mobilných zariadení, ktoré je povolené používať. Zoznam obsahuje jedenásť mobilov štyroch rôznych výrobcov (Nokia, Texet, Alcatel a Samsung), ktorých cena sa pohybuje od 688 do 2313 rubľov (od zhruba 10 do 33 eur) a ktoré spĺňajú hlavné požiadavky, vrátane zabudovaného budíka či možnosti pripojenia slúchadiel.

Ministerstvo podľa denníka v posledných rokoch zažilo nemálo problémov kvôli únikom informácií: napríklad počas vojenského obsadenie Krymu si vojaci na pamiatku zhotovovali fotografie v ukrajinských kasárňach, ktoré neskôr kolovali po sociálnych sieťach a internete. Snímky sa potom na Západe využívali ako dôkazy ruskej agresie, podobne ako obrázky zhotovené na bojisku v Donbase na východe Ukrajiny.

Odporučili zrieknuť sa sociálnych sietí

Naposledy vyvolali rozruch fotografie poškodených lietadiel po mínometnom ostreľovaní ruskej leteckej základne v Sýrii, ktoré urobil jeden z vojakov svojím mobilom. Od zákazu si ministerstvo tiež sľubuje, že si pomôže s únikmi tajných dokumentov do médií.

Už koncom minulého roka ministerstvo „odporučilo“ vojakom a civilným zamestnancom, aby sa zriekli sociálnych sietí. V budúcnosti by tento zákaz mal byť zakotvený v zákone, ale podľa denníka sa dá ľahko obísť zriadením účtu pod falošným menom. S mobilmi je situácia o to zložitejšia, že podľa neoficiálnych informácií si aj vedenie rezortu zvyklo na viacúčelové prístroje a moderných vymožeností sa nikto zriekať nemieni.

Stačí si vypnúť zvonenia?

Chystaný zákaz sa navyše podľa jedného nemenovaného dôstojníka dá tiež obísť: kúpi sa jednoduchý mobil, ktorý má vojak stále pri sebe, aby ho v prípade potreby ukázal náčelníkom, ale vo vrecku má aj šikovný telefón s vypnutým zvonením. Reakciu ministerstva sa listu získať nepodarilo.

Skupina investigatívnych novinárov Bellingcat na základe snímok z mobilných telefónov na sociálnych sieťach vystopovala celú cestu ruskej protilietadlovej rakety aj dvoch desiatok ruských vojakov, ktorí sa v júli 2014 údajne podieľali na zostrelení malajzijského civilného boeingu z letu MH17 s takmer tromi stovkami ľudí na palube.

Podľa Bellingcat boeing zostrelila na východe Ukrajiny protilietadlová raketa Buk, pochádzajúce pôvodne od 53. protilieta­dlovej raketovej brigády, dislokovanej neďaleko Kursku v centrálnom Rusku. Rusko a separatisti akýkoľvek podiel na tragédii popierajú.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Rusko #smartfóny #ruská armáda