V Sýrii minulý týždeň predsa len zahynulo sto Rusov, píše Reuters

Pri útoku spojeneckých síl vedených Američanmi na sýrske jednotky podporované Moskvou minulý týždeň zahynulo okolo stovky ruských žoldnierov a ďalších 200 bolo zranených. Napísala to v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z ruských nemocníc a informácie informovaných osôb.

16.02.2018 11:24
debata (879)

Kremeľ v piatok ale novinárom odkázal, že o ruských obetiach v Sýrii nemá žiadne nové informácie. Operácie v sýrskej provincii Dajr az-Zaur spôsobila minulý týždeň v stredu sýrskym vládnym jednotkám a ruským žoldnierom pravdepodobne veľké straty, o presnom počte mŕtvych sa však len špekuluje. Podľa niektorých ruských novinárov zahynulo 200 i viac Rusov.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v piatok novinárom povedal, že o Rusoch padlých na sýrskom bojisku žiadne nové informácie nemá. Moskva vo štvrtok priznala päť obetí s tým, že medzi padlými nie sú žiadni príslušníci pravidelnej ruskej armády. „K tomu, čo sme už povedali, nemáme čo dodať,“ povedal Peskov.

Podľa Reuters údajne vysoké straty spôsobila skutočnosť, že sýrske vládne jednotky a ich ruskí spojenci nemali vzdušné krytie a boli vystavení útokom amerických bombardérov, bojových a útočných vrtuľníkov. Niektoré zdroje píšu, že proti Američanom bojovali prakticky len Rusi s podporou niekoľkých sýrskych a iránskych inštruktorov. Zmyslom operácie vraj bolo vyskúšať, či a ako budú americké jednotky na útok reagovať.

Rusi vraj prenikli až päť kilometrov do hĺbky pozícií sýrskej opozície podporovanej Američanmi. Velenie jednotiek USA podľa Reuters ruský armádny štáb s dvadsaťminútovým predstihom informovalo, že na útok odpovie. Nie je však jasné, či sa varovanie dostalo k ruským žoldnierom. Keď začala masívna americká odveta, ruskí bojovníci vraj nekládli väčší odpor, aby nevyprovokovali ešte silnejšiu americkú protiakciu.

879 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Reuters #Dajr az-Zaur