Za haváriu lietadla s Kaczyńským môžu piloti

Havária poľského vládneho lietadla pri Smolensku nebola atentátom a zásadnú vinu za ňu nesú piloti, ktorí vedome nedodržali bezpečnostné zásady. Podľa správy denníka Gazeta Wyborcza (GW) to vyplýva zo záverov znalcov pripravujúcich podklady pre vládnu vyšetrovaciu komisiu. Zistenia expertov sú v rozpore s minulým tvrdením členov komisie, že krídlo lietadla pred nárazom poškodil výbuch.

16.02.2018 14:35
debata (18)

Smolenská tragédia, pri ktorej v apríli 2010 zahynul vtedajší prezident Lech Kaczynski a 95 ďalších ľudí, väčšinou príslušníkov poľských politických elít, už ôsmy rok rozdeľuje spoločnosť. Kým priaznivci liberálnej opozície napospol považujú záležitosť za uzavretú a rešpektujú závery predchádzajúceho vyšetrovania, časť stúpencov konzervatívnej vlády verí v ruský podiel na havárii a niektorí sú presvedčení o atentáte.

Konzervatívci vedení Kaczyńského dvojčaťom Jaroslawom iniciovali po nástupe k moci nové vyšetrovanie. Komisia vlani zverejnila tézu, že krídlo stroja TU-154 bolo poškodené už pred kontaktom so stromom, ktorý predchádzajúce vyšetrovanie označilo za kľúčový okamih pádu. Bezprostrednou príčinou havárie bol podľa tvrdení komisie výbuch, komisári ani vtedajší minister obrany Antoni Macierewicz však svoje slová nepodporili žiadnymi dôkazmi.

Bádanie znalcov naproti tomu podľa GW nezistilo stopy akejkoľvek explózie predchádzajúcej pádu. Zásadnú časť viny nesie posádka lietadla, ktorá vedome porušila bezpečnostné zásady a rozhodla sa pristáť v hustej hmle, keď bolo lietadlo pred pristátím príliš nízko. Vo výške siedmich metrov stroj zavadil o strom, obrátil sa podvozkom nahor a havaroval, uviedli experti.

Podľa predchádzajúceho poľského vyšetrovania sú za tragédiu spoluzodpovední ruskí dispečeri, ktorí pilotov uviedli do omylu.

Ruské vyšetrovanie naproti tomu už v roku 2011 skončilo záverom, že hlavná chyba je na strane pilotov, ktorí mali radšej pristáť na inom letisku. Boli však vraj pod tlakom nadriadených a nemali dostatočný výcvik.

Súčasní poľskí predstavitelia sa kvôli teórii o výbuchu pustili do sporu s Kremľom. Macierewicz v decembri vyzval prezidenta Vladimira Putina, aby za haváriu prevzal zodpovednosť.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Lech Kaczyński #letecká katastrofa pri Smolensku