Trump ide na Floridu, čelí výzvam od rodičov obetí

Americký prezident Donald Trump ide v piatok na Floridu, kde začína pohreb prvých obetí stredajšieho masakru na strednej škole v meste Parkland. Šéf Bieleho domu, ktorý je zástancom voľných pravidiel pre držanie zbraní, čelí emotívnom výzvam niektorých rodičov zastrelených detí. Rovnako ako niektoré známe osobnosti ho vyzývajú, aby sa zasadil o sprísnenie regulí pre držanie automatických zbraní.

16.02.2018 19:13
Trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (9)

„Prezident Trump, Baron chodí do školy. Ochráňte Barona. A ochráňte tiež všetky ďalšie deti,“ odkázala hlave štátu prostredníctvom televízie CNN Lori Alhadefová, ktorá pochová svoju štrnásťročnú dcéru Alyssu.

Hovorila pri tom o Trumpovom jedenásťročnom, školopovinnom synovi, ktorý sa podľa nej môže octinúť v podobnom ohrození ako deti, ktoré v stredu v Parklande zavraždil devätnásťročný Nikolas Cruz. Vylúčený študent počas šiestich minút postrieľal 17 ľudí. Niektoré z obetí majú v piatok pohreb rovnako ako Alyssa.

Podobne ako jej matka sa na Trumpovu adresu vyjadrili aj niektoré známe osobnosti. Komik Jimmy Kimmel napríklad začal svoju sledovanú štvrtkovú večernú show výzvou k okamžitej zmene zákonu určenú prezidentovi.

"Povedzte svojim kamarátom v Kongrese, povedzte (predsedovi Snemovne reprezentantov) Paulovi Ryanovi, (šéfovi republikánov v Senáte) Mitchovi McConnellimu a (senátorovi) Marcovi Rubiovi, všetkým mužom od rodín, ktorí sa toľko starajú o svoje okolie, že potrebujeme zákony, ozajstné zákony , ktoré urobia všetko pre to, aby sa útočné pušky nedostávali do rúk ľudí, ktorí sa chystajú strieľať naše deti, "vyhlásil Kimmel za mohutného aplauzu publika.

Trump síce masaker odsúdil a povedal, že by „žiadny rodič nikdy nemal byť nútený báť sa o svojho syna a dcéru“, o zákonoch pre držanie zbraní sa však nezmienil. Rovnako ako väčšina republikánov ich sprísnenie dlhodobo odmieta.

Americké médiá sa domnievajú, že rovnako ako v prípadoch predchádzajúcich masových strelcov sa aj kvôli vplyvnej loby majiteľov zbraní nepodarí žiadne sprísnenie pravidiel v Kongrese presadiť.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida #násilie #stredná škola #Donald Trump