Pápež obnovil činnosť komisie na ochranu maloletých

Pápež František v sobotu obnovil činnosť tzv. Pápežskej komisie na ochranu maloletých, ktorej úlohou je radiť mu pri dodržiavaní záväzkov ochrany detí a pastoračnej starostlivosti o obete zneužívania. Trojročný mandát komisie vypršal ešte v decembri, informovala agentúra DPA.

17.02.2018 19:05
pápež František Foto:
Pápež František.
debata (3)

Vatikán vo vyhlásení uviedol, že komisiu opäť povedie bostonský arcibiskup a kardinál Sean O'Malley. Komisia bude mať 16 členov, z toho deväť nových. Medzi novovymenovanými členmi sú aj viaceré niekdajšie obete zneužívania, ktoré si želali ostať v anonymite.

Z predošlej komisie odišla ešte vlani v marci Írka Marie Collinsová, taktiež bývalá obeť zneužívania duchovným. Svoje rozhodnutie zdôvodnila frustráciou z neochoty niektorých členov Rímskej kúrie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov pohlavného zneužívania maloletých duchovnými. Vatikán vtedy obvinila z „neakceptovateľnej“ a „ničivej“ byrokracie, ktorá podľa jej slov komisii znemožnila prácu, pripomenula DPA.

K sobotnému oznámeniu obnovenia činnosti komisie došlo v čase, keď sa Vatikán vyrovnáva s kritikou, ktorá vypukla po škandále okolo čilského biskupa Juana Barrosa, ktorý údajne – podľa slov obetí – kryl správanie známeho čilského pedofilného kňaza Fernanda Karadimu.

František počas nedávneho turné po juhoamerických krajinách Barrosu obhajoval a tvrdil, že kritici proti nemu nemajú dôkazy. Jeho postoj vyvolal vlnu nevôle.

Pápež sa následne ospravedlnil a vyslal do Čile najuznávanejšieho odborníka na vyšetrovanie sexuálnych trestných činov – maltského biskupa Charlesa Sciclunu. Úlohou toho je teraz prípad preskúmať, resp. vypočuť si v Čile tých, ktorí „vyslovili želanie poskytnúť svedectvo“ v prípade biskupa Juana Barrosa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #ochrana detí