Ďalšia zmena lídra. Predsedu UKIP Boltona odvolali

Členovia Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) vyslovili v sobotu na svojom mimoriadnom zjazde v Birminghame nedôveru jej predsedovi Henrymu Boltonovi. Informovala o tom televízia BBC.

17.02.2018 19:38
Británia UKIP zjazd Bolton nedôvera vyslovenie Foto:
Na archívnej snímke zo septembra 2017 predseda Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Henry Bolton.
debata

Bývalému profesionálnemu vojakovi vyslovilo nedôveru 867 účastníkov zjazdu (63 percent), podporilo ho 500 členov strany. UKIP teraz dočasne povedie Gerard Batten. Voľby nového predsedu strany sa musia uskutočniť do 90 dní.

Sobotňajšie hlasovanie umožnilo rozhodnutie výkonného výboru UKIP, ktorý Boltonovi vyslovil nedôveru už 21. januára. Bolton čelil výzvam na odstúpenie po tom, ako jeho bývalá priateľka Jo Marneyová poslala rasisticky ladenú textovú správu týkajúcu sa americkej herečky a snúbenice princa Harryho Meghan Markleovej, ktorá podľa nej „pošpiní“ kráľovskú rodinu. Bolton sa následne s 25-ročnou Marneyovou rozišiel.

Marneyovú, ktorá o sebe hovorí, že je modelkou a herečkou, dočasne vylúčili z UKIP. Za svoje slová sa neskôr ospravedlnila, dodala však, že boli vytrhnuté z kontextu. Bolton, ktorý bol do čela UKIP zvolený 29. septembra 2017 po jej debakli v parlamentných voľbách, pre televíziu Sky News uviedol, že „v politike ešte neskončil“.

Vo funkcii predsedu euroskeptickej UKIP sa v krátkom čase vystriedalo niekoľko ľudí. Dlhoročný predseda Nigel Farage, ktorý presvedčil bývalého britského premiéra Davida Camerona, aby vypísal referendum o brexite, oznámil svoju rezignáciu 4. júla 2016, keď vyhlásil, že jeho politické ambície boli týmto dosiahnuté.

Jeho nástupkyňa Diane Jamesová, zvolená v septembri 2016, vydržala na čele UKIP necelé tri týždne. Kormidlo v strane v októbri 2016 opäť dočasne prevzal Farage, aby ho 28. novembra 2016 uvoľnil Paulovi Nuttallovi. Ten však odstúpil v júni nasledujúceho roka po neúspechu UKIP vo voľbách.

debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #UKIP #predseda