Polícia v Nemecku rozohnala neonacistickú demonštráciu v Drážďanoch

Nemecká polícia rozohnala v sobotu neonacistickú demonštráciu, ktorá sa konala v saskej metropole Drážďany. Na akcii sa podľa agentúry DPA zúčastnilo zhruba 200 ľudí vrátane známeho popierača holokaustu Gerharda Ittnera.

17.02.2018 21:40
debata (4)

Polícia sa rozhodla demonštráciu zastaviť po tom, ako na nej odznel prinajmenšom jeden prejav, ktorý vyhodnotila ako štvavý. Na akcii zároveň vypla reproduktory v čase, keď demonštranti spievali nacistickú pieseň.

Samotný Ittner na podujatí s prejavom vystúpiť nemohol, nakoľko momentálne čelí stíhaniu v súvislosti s údajným buričstvom. Tohto muža odsúdili v roku 2015 na väzenský trest za to, že v rokoch 2011–2012 rozdával letáky popierajúce holokaust. Stovky ďalších ľudí sa v sobotu v Drážďanoch zišli na protidemonštrácii.

Obyvatelia Drážďan si v týchto dňoch tradične pripomínajú výročie ničivého bombardovania spojeneckými silami, ktorého terčom bolo toto mesto v záverečných mesiacoch druhej svetovej vojny a pri ktorom prišlo medzi 13.-15. februárom 1945 o život približne 25.000 ľudí.

Každoročne sa v Drážďanoch v tomto čase konajú aj zhromaždenia neonacistov, ktorí tvrdia, že bombardovanie si vyžiadalo omnoho viac obetí, než sa oficiálne udáva. Výročie využívajú i na to, aby popierali zodpovednosť Nemecka za zverstvá napáchané vo vojne. V meste zároveň v týchto dňoch tradične organizujú protidemonštrácie ľavicovo zameraní aktivisti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #protest #neonacizmus