Nemecká SPD začína hlasovať o pokračovaní veľkej koalície

Nemeckí sociálni demokrati začínajú v utorok vo vnútrostraníckom referende rozhodovať o tom, či znovu vstúpia do veľkej koalície s konzervatívnou úniou CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej.

20.02.2018 09:51
merkelová Foto: ,
Angela Merkelová.
debata (1)

Hlasovanie, ktorého výsledok je neistý, bude mať zásadný vplyv nielen na podobu nemeckej vlády, ale aj na budúcnosť najstaršej nemeckej demokratickej strany, ktorá sa nachádza v hlbokej kríze. Ku koaličnej zmluve, na ktorej sa SPD a CDU / CSU dohodli 7. februára, sa viac ako 463 000 členov sociálnej demokracie môžu vyjadriť do 2. marca.

Za použitia automatov, ktoré zvládnu otvoriť 20 000 listov za hodinu, začne o deň neskôr v berlínskej centrále strany sčítanie hlasov. Výsledok má byť známy 4. marca.

Konkrétne sociálni demokrati v referende odpovedajú na túto otázku: „Má Sociálnodemokra­tická strana Nemecka (SPD) uzavrieť koaličnú zmluvu z februára 2 018 dojednanú s Kresťanskode­mokratickou úniou (CDU) a Kresťansko úniou (CSU)?“ Či prevážia priaznivci, alebo odporcovia už tretej veľkej koalície za posledné štyri volebné obdobie si trúfa odhadovať málokto.

Ako je strana rozdelená, ukázalo už januárové hlasovanie jej zjazdu, o tom, či koaličné rozhovory vôbec začali. Pre bolo vtedy len 56 percent delegátov. U celej členskej základne pritom účasť na ďalšej vláde vedenej Merkelovou rozhodne nemusí mať väčšiu podporu.

Ukazuje to aj doterajšie cvičné hlasovanie niektorých miestnych buniek. V jednej s časťou Osnabrücku na severozápade Nemecka také hlasovanie podľa magazínu Spiegel skončilo v pomere deväť ku deviatim, medzi mladými sociálnymi demokratmi vo Fürthe neďaleko Norimbergu zasa 15 ku štyrom v neprospech vstupu do vlády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #SPD #hlasovanie #veľká koalícia