ČSSD má šancu na reštart

"Zvolenie Jana Hamáčka predstavuje pre ČSSD šancu na akýsi reštart," povedal pre Pravdu český politológ Tomáš Lebeda v reakcii na výsledok nedeľňajšieho mimoriadneho 40. zjazdu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Zároveň pripomenul, že čosi podobné urobila ODS.

20.02.2018 11:00
Jan Hamáček Foto:
Jan Hamáček, nový predseda ČSSD.
debata (1)

„Zdôrazňujem však, že je to iba šanca. Všetko bude záležať na novom predsedovi strany, ako dokáže prezentovať kvality lídra, ale aj na tom, či ČSSD pochopí, v akej je situácii,“ dodal Lebeda. Zároveň pripomenul, že v poslednom čase na českej politickej scéne záleží práve na lídrovi strany. Jeho kolega politológ Oskar Krejčí bol v hodnotení zjazdového rokovania kritickejší.

„Zvolenie Jana Hamáčka je signálom, že ČSSD nenašla odvahu radikálne sa vyrovnať s volebnými prehrami. Hamáček totiž predstavuje také zvláštne pokračovanie Sobotkovského kurzu. Je zrejmé, že strana potrebuje ešte jednu krízu na to, aby sa nejakým spôsobom zásadne vyprofilovala,“ povedal pre Pravdu Krejčí. Podľa neho je vraj z tohto pohľadu veľmi výhodné pre nového šéfa ČSSD postavenie Jiřího Zimolu ako straníckej „dvojky“. V tejto etape nemá podľa politológa plnú zodpovednosť a „pretože má viac času a temperamentu ako šéf strany, môže prevziať iniciatívu“.

Pôjde ČSSD do vlády s Babišom?

Výsledok jednodňového zjazdu ČSSD podľa očakávania neriešil iba otázku budúceho lídra strany, ktorá je v ťažkej kríze. Po tom, čo v posledných parlamentných voľbách získala iba sedempercentnú podporu voličov a podľa najnovšieho februárového prieskumu agentúry STEM je na tom rovnako dodnes. Viac ako 500 delegátov rozhodovalo v nedeľu aj o postoji strany k druhému pokusu hnutia ANO Andreja Babiša zostaviť kabinet. O tom, či ísť, alebo nie do spoločného vládnutia. V neposlednom rade delegáti rozhodovali aj o forme, akú má strana zvoliť v prípade, že sa rozhodne podieľať sa na vládnutí. Napokon prezident Miloš Zeman vo svojom prejave na úvod rokovania vyzval „priateľov“, aby sa podieľali na vládnutí a neutekali do opozície.

Jan Hamáček, nový predseda ČSSD a Andrej Babiš,... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Andrej Babiš Jan Hamáček, nový predseda ČSSD a Andrej Babiš, premiér v demisii a líder hnutia ANO (na snímke) sa už chytajú na rokovanie o zložení vlády či o formách vládnutia.

„Ešte je predčasné robiť závery o tom, aký dosah bude mať Hamáčkovo zvolenie na Babišov pokus vytvoriť vládu. V každom prípade však jeho zvolenie je pre premiéra v demisii mierne dobrou správou,“ myslí si politológ Tomáš Lebeda.

Samotný Andrej Babiš sa už chystá na rokovanie s Hamáčkom o vláde. „Želám mu veľa síl pri riešení krízy, v ktorej sa ČSSD vinou pána Sobotku (Hamáčkov predchodca v kresle predsedu strany – pozn. red.) a Chovanca (do zjazdu bol štatutárnym podpredsedom strany a podľa niektorých favoritom voľby šéfa ČSSD – pozn. red.) ocitla. Dúfam, že na zjazde sľubovanú energiu prenesie aj do konštruktívneho rokovania o budúcej vláde,“ cituje portál denníka Právo Babiša. Zároveň vyjadril presvedčenie, že „ČSSD sa môže vrátiť medzi strany s určitou politickou kultúrou“.

Vyhrali skúsenosti zo štátnej politiky

Politológ Lebeda na otázku, ako hodnotí skutočnosť, že Jiří Zimola, ktorý mal podľa delegátov ešte pred hlasovaním najlepší „prezentačný“ prejav a v prvom kole voľby porazil Hamáčka, reagoval: „Zimola napriek spomínanému prejavu by nebol lepší pre ČSSD. Vyhral ten, kto má výraznejšie skúsenosti zo štátnej politiky a Zimola ich nemá“. A z tohto aspektu treba podľa Lebedu hodnotiť aj celkovú spokojnosť českých strán v rámci celého politického spektra.

„Dôvod spočíva v tom, že českí politici poznajú Hamáčka zo snemovne. Vedia, že je to slušný politik, na ktorého sa dá spoľahnúť. Vedia, že je to pragmatik, s ktorým sa dá dohodnúť. A ak už dohoda existuje, tak aj platí,“ pripomenul Lebeda.

Podľa politológa Oskara Krejčího však dôvod spokojnosti politikov naprieč celým spektrom so zvolením Hamáčka spočíva úplne inde. „Dôvodom je skutočnosť, ako ukázal aj zjazd v Hradci Králové, že ČSSD ostala neurčitá. Inými slovami, uvoľňuje svoj elektorát v prospech ostatných politických subjektov. Je to výsledok chýbajúceho jasného áno, áno a nie, nie, ktoré nezazneli ani na zjazde,“ dodáva Krejčí. V prípade zostavovania vlády s ANO ostala podľa Krejčího ČSSD verná svojej politickej neurčitosti. Konkrétne v tom, či sa zúčastní, alebo nezúčastní na projekte vlády na čele s hnutím ANO, a v akej forme.

„Je evidentné, že prezidentovi Zemanovi nesmierne záleží na akejkoľvek vláde. Napokon jeho takpovediac kniežacie rady v prejave na zjazde smerovali k jedinému cieľu: zatiahnuť ČSSD do zodpovednosti za vládu ANO,“ dodáva Krejčí. Viacerí pozorovatelia v tejto súvislosti poukazujú na skutočnosť, že Hamáček je za rokovanie o vláde s Babišovcami aj o prípadných jej formách, ale stranícka „dvojka“ Zimola je proti v prípade, že vo vláde bude Babiš, premiér v demisii.

„Či tandem Hamáček – Zimola napokon nájdu spoločnú reč? Budú musieť. Situácia sa bude postupne vyjasňovať. Napríklad preto, lebo sa už začalo vyšetrovanie, policajné výsluchy, týkajúce sa Babišovho Bocianieho hniezda. Atmosféra sa bude meniť. Mám na mysli konkrétne atmosféru vnútri ČSSD, a Hamáček je prispôsobivý. Bude však trvať na svojom postoji a Zimola bude mimo,“ domnieva sa politológ Oskar Krejčí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #personálne zmeny #Jan Hamáček