Zomrela Sonja Baťová, nevesta zakladateľa obuvníckej dynastie Tomáša Baťu

Vo veku nedožitých 92 rokov zomrela v nemocnici v kanadskom Toronte v noci na stredu Sonja Baťová.

21.02.2018 22:59
sonja batova Foto:
debata (8)

Vo veku nedožitých 92 rokov zomrela v nemocnici v kanadskom Toronte v noci na stredu Sonja Baťová, manželka Tomáša Baťu mladšieho, syna zakladateľa obuvníckej dynastie. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Sonja Baťová, rodená Wettsteinová, sa narodila v roku 1926 vo švajčiarskom Zürichu. Študovala architektúru na Spolkovej vysokej škole v Zürichu. V roku 1946 sa vydala za Tomáša Baťu, s ktorým spoločne obnovili firmu Baťa. V roku 1979 spoluzaložila Nadáciu Bata Shoe, v roku 1995 stála pri vzniku Bata Shoe Museum. Bola členkou správnej rady Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne.

Rodená Švajčiarka sa vydala za Tomáša Baťu v roku 1946. O ruku ju požiadal v lietadle, pretože bol rovnako ako jeho otec nadšeným fanúšikom letectva. Dievča z bohatej švajčiarskej rodiny, ktoré snívalo o kariére architektky, tak vstúpilo do obuvníckeho klanu a v rodinnej spoločnosti sa venovalo najmä dizajnu.

Manželstvo Sonje a Tomáša vydržalo až do Baťovej smrti pred deviatimi rokmi. „Bol to výnimočný muž,“ povedala Baťová v rozhovore pre ČT24 v roku 2014. „Žila som s ním 63 rokov a mali sme krásny život, pretože neveril len v to, že vybuduje svetovo významnú spoločnosť, ale veril, že v rámci nej zlepší ľudí. A kariéra všetkých baťovských zamestnancov bola súčasťou jeho života. Chcel, aby ľudia v jeho firme mali lepší život a aby priniesli pridanú hodnotu komunite, v ktorej žijú,“ cituje ČT24 Baťovú.

Sonja Baťová zároveň v relácii upozornila, že myšlienky podnikateľského vizionára zo Zlína ju ovplyvnili už ako dievča. Jej otec spolupracoval s Tomášom Baťom už od konca 20. rokov. „Filozofia a kultúra firmy Baťa boli pre mňa veľmi inšpirujúce,“ spomínala.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Sonja Baťová #Tomáš Baťa