Bilancia atentátov v Mogadiše stúpla na 45 mŕtvych

Počet obetí dvojice bombových útokov, ku ktorým došlo v piatok večer v centre somálskej metropoly Mogadišo, miestne úrady v sobotu výrazne zvýšili na najmenej 45 mŕtvych. Informovala o tom agentúra Reuters.

24.02.2018 11:01 , aktualizované: 14:06
somálsko, mogadišo, útoky, terorizmus Foto: ,
V centre somálskeho Mogadiša útočili teroristi na prezidentský palác a jeden z hotelov.
debata

Cieľom útokov bombami nastraženými v autách bol prezidentský palác a jeden hotel.

„Bilancia obetí výbuchov zo včerajšieho večera sa zvýšila na 45 mŕtvych a 36 ďalších utrpelo zranenia,“ povedal pre Reuters vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

K útokom sa už v piatok prihlásilo islamistické hnutie Šabáb, ktoré je napojené na globálne teroristickú sieť al-Kájda. Islamisti to oznámili prostredníctvom spriaznenej rozhlasovej stanice Andalus.

Hovorca skupiny aš-Šabáb uviedol, že jej bojovníci zabili 35 vojakov, pričom o život prišli aj piati útočníci vrátane dvoch vodičov.

Po útokoch nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

Piatkové incidenty prerušili krátke, pomerne pokojné obdobie v Mogadiše, ktoré bolo roky terčom útokov aš-Šabábu.

Táto východoafrická odnož teroristickej siete al-Káida bojuje v Somálsku dlhé roky za zavedenie prísnej podoby islamu v tejto krajine Afrického rohu. Napriek stratám území z posledných rokov naďalej podniká vražedné útoky v mnohých častiach Somálska, predovšetkým v hlavnom meste Mogadišo. Bombový útok vlani v októbri si vyžiadal životy 512 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Somálsko #Šabáb #teroristické útoky #Mogadišo #al-Káida