Mýtus neporaziteľnosti Fideszu padol v jeho bašte

Mala to byť ľahká miestna generálka na v poradí tretí celoštátny triumf strany premiéra Viktora Orbána. Šesť týždňov pred parlamentnými voľbami však Fidesz v jednej zo svojich najpevnejších pevností na juhu Maďarska utŕžil nečakané fiasko. Od nedeľňajšieho večera domáce i zahraničné médiá skloňujú pre cudzincov ťažko vysloviteľný názov 45-tisícového mesta Hódmezővásárhely, kde nezávislý kandidát s podporou širokého spektra opozičných politických strán v boji o post starostu porazil fideszáckeho favorita.

27.02.2018 11:00
debata (14)

Pétera Márkiho-Zaya, 45-ročného ekonóma, ktorý sa do Hódmezővásárhelyu vrátil z Ameriky pred deviatimi rokmi, do minulej jesene ani v jeho rodnom meste mnohí nepoznali. Až keď koncom novembra zomrel doterajší fideszácky starosta a v meste neďaleko maďarsko-rumunsko-srbského trojhraničia vypísali doplňovacie voľby, meno konzervatívneho katolíka, otca siedmich detí, sa objavilo na zozname záujemcov o uvoľnený post. Málokto vtedy veril v jeho úspech.

Mesto bolo považované za akési dedičné léno Jánosa Lázára, po Orbánovi najvplyvnejšieho člena vlády, ktorý šéfoval radnici v rokoch 2002 až 2012 a aj po svojom odchode do Budapešti z ministerského postu šéfa predsedníctva vlády ho štedrými dotáciami udržiaval ako spoľahlivú základňu Fideszu. Lázárov kandidát na starostu, doterajší vicestarosta Zoltán Hegedűs, bol považovaný za vopred istého víťaza, keď až dva interné prieskumy mu veštili zisk vyše 60 percent hlasov.

Možno aj vedomie jasnej prevahy Fideszu primalo opozičné strany, aby nepostavili vlastných kandidátov a namiesto toho podporili nezávislého Márkiho-Zaya. Po prvý raz sa tak ocitla celá rozdrobená demokratická opozícia od socialistov, cez liberálov až po zelených v spoločnom tábore s radikálnymi nacionalistami z Jobbiku. Výsledný efekt bol ohromujúci: outsider vyhral so suverénnym náskokom takmer šestnástich percentuálnych bo­dov.

Novozvolený starosta uspel napriek tomu, že proti nemu brojili vládou ovládané médiá aj miestny katolícky farár a že Lázár sľuboval mestu miliardové dotácie i špeciálny príspevok vo výške 32 eur pre každého dôchodcu. To, že očierňujúca kampaň ani pokusy korumpovať voličov nezabrali, považujú analytici za príznak, že postavenie Fideszu pred aprílovými voľbami nemusí byť také suverénne, ako naznačujú prieskumy. „Ukázalo sa, že voliči majú aj iné starosti, ako je nepriateľstvo predsedu vlády s Európou, migrantmi a Georgeom Sorosom,“ napísal na sociálnej sieti politológ Zoltán Somogyi.

Mýliť sa mohol aj Orbán, ktorý pred týždňom vo výročnej správe o stave krajiny hovoril o opozícii, ako o beznádejných lúzeroch „pretože nebojovala proti migračným kvótam a nepodporovala posilnenie ochrany hraníc“. V pondelok už pripustil, že jeho strana bude musieť upraviť volebnú stratégiu. „Poučením je, že budeme musieť pracovať s dvojnásobnou silou,“ povedal pre Hvg.hu. Spoluzakladateľ Fideszu, krajne pravicový publicista Zsolt Bayer, varuje priam pred zmŕtvychvstaním opozície. „Je to za dvanásť rokov prvá vážna porážka. V symbolickom priestore, v symbolickom čase, v symbolickom meste,“ napísal v provládnom denníku Magyar Idők.

O konci mýtu neporaziteľnosti Orbánovej strany hovorí aj Márki-Zay. „Keď stranu, ktorá o sebe tvrdí, že má 70-percentnú podporu, dokáže so ziskom 57 percent poraziť s tímom nadšených amatérov človek, čo sa nikdy nezaoberal politikou, potom si myslím, že Fidesz možno poraziť hocikde,“ povedal pre portál Hvg.hu. „Tento deň bol o zmene. Ľudia chcú žiť v krajine, kde je demokracia, sloboda tlače, právny štát, kde nemožno žiť v korupcii a žiaden zločin či podlosť neprejdú bez dôsledkov,“ dodal.

Poučením je, že budeme musieť pracovať s dvojnásobnou­ silou.
Viktor Orbán, maďarský premiér

Úspech v Hódmezővásárhely okamžite priniesol veľké oživenie v radoch opozície. Jej lídri začali horúčkovito vyjednávať o spolupráci v 106 jednoman­dátových obvodoch, kde sa rozdelí väčšina parlamentných kresiel. Pre viacerých z nich už nie je tabu ani spolupráca s Jobbikom, ktorý sa čoraz viac tlačí do stredu politického spektra z jeho pravého okraja, kde sa medzičasom usadil Fidesz.

Gergely Karácsony, spoločný kandidát na premiéra socialistov a menšej liberálnej strany, tvrdí, že pri účinnej spolupráci môže opozícia zabrániť Fideszu nielen v zisku ústavnej väčšiny, čo bol doterajší cieľ, ale aj možnosti zostaviť väčšinovú vládu. „Fidesz je najorganizovanejšou menšinou Maďarska, úlohou nás, väčšiny je, aby sme sa zorganizovali,“ citoval ho portál Index.hu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #premiér #Viktor Orbán #Fidesz #starosta #fiasko