Chrám Božieho hrobu v stredu opäť otvoria

Poprední predstavitelia kresťanských cirkví v Izraeli v utorok oznámili, že znovoutvoria jeruzalemský Chrám Božieho hrobu, ktorý je od nedele zavretý pre spory okolo platenia daní z cirkevných majetkov.

27.02.2018 21:54
Izrael Jeruzalem chrám otvorenie Foto: ,
Mníška sa modlí pred zatvorenými dverami Chrámu Božieho hrobu v Jeruzaleme.
debata

Rozhodli sa tak po tom, ako izraelská vláda v utorok oznámila, že zmrazila kontroverzný návrh zákona týkajúci sa predaja pozemkov cirkvami; mesto Jeruzalem zase odložilo vyberanie daní za majetky vo vlastníctve cirkví, informovala agentúra AP.

Predstavitelia hlavných kresťanských cirkví v Izraeli vrátane rímskokatolíckej a gréckej pravoslávnej informovali, že Chrám Božieho hrobu znovu otvoria v stredu. Táto bazilika je podľa kresťanskej tradície postavená na mieste Ježišovho ukrižovania, pochovania a zmŕtvychvstania a patrí medzi najnavštevovanejšie kresťanské pamätihodnosti.

Dovedna trojdňovým zatvorením chrámu cirkvi protestovali okrem iného proti izraelským plánom na zdaňovanie svojich nehnuteľností. K tomuto kroku pristúpili krátko pred Veľkou nocou, ktorá je pre kresťanov najvýznamnejším sviatkom a keď do Jeruzalema prichádza mnoho turistov a pútnikov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a primátor Jeruzalema Nir Barkat sa zároveň podľa utorňajšieho vyhlásenia izraelskej vlády dohodli na vzniku tímu, ktorý pod vedením ministra pre regionálnu spoluprácu Cachiho Hanegbiho bude spolu s cirkevnými hodnostármi hľadať riešenie otázky výberu daní v Jeruzaleme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem #cirkvi #Chrám Božieho hrobu