Povstalci z Východnej Ghúty navrhujú OSN "vyhostenie" islamistov

Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012.

28.02.2018 11:25
Sýria Ghúta nálety obete Foto:
Na snímke dobrovoľníckej organizácie Biele helmy, ktorú vydali 20. februára 2018, členovia sýrskej civilnej obrany bežia pomôcť ľuďom, ktorí prežili útoky sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask.
debata (27)

Tri hlavné povstalecké zoskupenia pôsobiace vo Východnej Ghúte vyjadrili pripravenosť „deportovať“ z tejto enklávy všetky džihádistické zoskupenia, ak by to pomohlo realizácii dohody o zastavení paľby. Informoval o tom v stredu spravodajský portál France 24.

Povstalecké skupiny Armáda islamu (Džajš al-islám), Légia všetkých milosrdných (Fajlak ar-rahmán) a Islamské hnutie slobodných mužov Levanty (Ahrár aš-Šám) v liste adresovanom OSN deklarujú svoju „úplnú oddanosť“ deportovať džihádistických ozbrojencov z Východnej Ghúty.

V liste píšu, že takáto evakuácia by zabrala asi 15 dní a začať by sa mohla, keď začne platiť prímerie na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. O „deportácii“ džihádistov sa uvažovalo aj v minulosti, ale tieto úvahy neviedli k nijakému výsledku, konštatoval portál France 24. Portál pripomenul, že rezolúcia BR OSN o prímerí v Sýrii obsahuje výnimku, ktorá sa týka povstaleckých skupín považovaných medzinárodným spoločenstvom za teroristické. Ide o ozbrojencov frontu Džabhat an-Nusra, teroristickej siete al-Káida, džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a ich odnoží.

„Technicky to (sýrskemu) režimu poskytuje možnosť pokračovať v ostreľovaní Východnej Ghúty (damaského predmestia ovládaného povstalcami),“ vysvetlila vo svojej reportáži France 24.

Sýrska vláda stratila kontrolu nad Východnou Ghútou v roku 2012. Krátko na to sa začala blokáda tohto povstalcami ovládaného územia sýrskou armádou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #Východná Ghúta