Trump by vraj mohol súhlasiť s povolením poloautomatov od 21 rokov

Americký prezident Donald Trump by vraj mohol súhlasiť s novelou zákona, ktorá by zvýšila vekovú hranicu pre možnosť obstarania poloautomatickej pušky z 18 na 21 rokov. Trump to povedal na stretnutí s republikánskymi aj demokratickými zákonodarcami, aby s nimi prerokoval možnosti úpravy zákona o zbraniach, ktorého cieľom je predchádzať streleckým masakrom.

28.02.2018 23:35
Trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata

V Spojených štátoch sa po nedávnom masakri na floridskej škole, ktorá 14 dní po streleckom útoku opäť začala výučbu, rozprúdila búrlivá verejná diskusia o sprísnení prístupu k zbraniam.

„Poviem vám, že to hodlám dosť zvažovať,“ povedal Trump zákonodarcom pri stretnutí v Bielom dome. Na floridskej škole vraždil 19-ročný páchateľ.

Do čela hnutia, ktoré požaduje zmeny, sa teraz postavili sami študenti. A silného spojenca našli dnes v známom americkom predajnom reťazci športových a outdoorových potrieb Dick's Sporting Goods. Ten oznámil, že vyraďuje zo svojej ponuky poloautomatické pušky a zásobníky s vysokým počtom nábojov. Tiež už vraj nebude svoje zbrane predávať osobám mladším ako 21 rokov.

Kongres sa k obmedzeniam predaja zbraní, ktorých súčasťou by mohlo byť zvýšenie federálneho vekového limitu na nákup pušiek z terajších 18 na 21 rokov a sprísnenie previerok záujemcov o zbrane, staval zatiaľ vlažne. Časť zákonodarcov navrhuje tiež zákaz predaja poloautomatických zbraní neumožňujúcich sériovú streľbu, čo sú civilné verzie vojenských automatických zbraní fungujúcich podľa potreby ako samopaly.

Na pondelkovej schôdzi, ktorá o zbraniach rokovala po prvý raz od krviprelievania na Floride, ktoré si vyžiadalo 17 mŕtvych, sa zákonodarcovia pre rýchle prijatie zmien nerozhodli.

Proti akémukoľvek sprísneniu sa stavia vplyvná Národná asociácia držiteľov zbraní (NRA), ktorá rade republikánov sponzoruje volebné kampane. Vo voľbách podporila aj Trumpa, ktorý sa teraz stavia ústretovo aj k zákazu predaja takzvaných urýchľovačov streľby, ktoré takmer menia funkčnosť poloautomatických zbraní na automatické. Trump tvrdí, že NRA isté kroky podniknúť chce. Nespresnil však, čo asociácia zamýšľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #zákon o zbraniach