Bojovníka Talibanu zadržali v Afganistane a identifikovali ho ako Nemca

Afganské bezpečnostné sily zadržali v nepokojnej provincii Helmand na juhu krajiny bojovníka hnutia Taliban, o ktorom predpokladajú, že ide o nemeckého štátneho príslušníka. Agentúra DPA o tom informovala vo štvrtok s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

01.03.2018 15:30
debata

Hovorca afganských špeciálnych síl Abdul Kajúm Núristání uviedol, že spomínaného muža zadržali spolu s troma ďalšími bojovníkmi Talibanu v utorok večer počas operácie v okrese Girišk. Špeciálne sily ho následne odovzdali afganskej tajnej službe.

Podľa Núristáního ide o zahraničného bojovníka, ktorý pôsobil v radoch Talibanu jeden rok a mal pri sebe doklady identifikujúce ho ako Nemca. Hovorca dodal, že zadržaný v minulosti prestúpil na islam a prijal meno Abdul Ahad.

V sociálnych médiách sa medzitým objavil približne minútový videozáznam z mobilného telefónu, na ktorom tento muž zrejme po zadržaní hovorí po nemecky, avšak so silným prízvukom, čo môže naznačovať, že nemčina nie je jeho materským jazykom.

Nemecké úrady sa k tomuto prípadu bezprostredne nevyjadrili.

Prítomnosť Európanov medzi príslušníkmi afganského Talibanu je zriedkavá a v prípade zahraničných bojovníkov väčšinou ide o Pakistancov, Čečenov, Arabov alebo štátnych príslušníkov stredoázijských postsovietskych republík, ako sú Tadžiskistan alebo Uzbekistan.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Nemec