Szijjártó: Rakúsko a Maďarsko obnovili vzájomné priateľské vzťahy

Rakúsko je jedným z najdôležitejších spojencov Maďarska, vlády oboch krajín sa vrátili k vzájomným priateľským vzťahom. Povedal to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s rakúskou ministerkou pre Európu, integráciu a zahraničné veci Karin Kneisslovou.

01.03.2018 19:01
Péter Szijjártó, karin kneissl Foto: ,
Rakúska šéfa diplomacie Karin Kneisslová a jej maďarský kolega Péter Szijjártó počas stretnutia v Budapešti.
debata (1)

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že Maďarsko a Rakúsko majú tisíce väzieb a že ich hospodárska spolupráca je mimoriadne dôležitá. Rakúsko je druhým najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska, pričom vzájomná obchodná výmena dosiahla vlani desiatich miliárd eur, informovala agentúra MTI.

Szijjártó poznamenal, že v otázke migrácie sa s rakúskou ministerkou zhodli v tom, že je potrebné riešiť príčiny migrácie a chrániť hranice Európskej únie.

V predchádzajúcich rokoch medzi maďarskou a rakúskou vládou existovali vážne rozpory. Táto situácia sa podľa maďarského ministra zlepšila po nástupe súčasnej rakúskej vlády, ktorá sa podľa Szijjártóa sústreďuje na dialóg a priateľstvo.

Kneisslová pripomenula, že jej krajina bude v druhej polovici tohto roka predsedajúcou krajinou EÚ. V rámci svojho predsedníctva sa chce Rakúsko podľa nej sústrediť na subsidiaritu. „V otázke migrácie a utečencov ešte musíme konzultovať s členskými krajinami EÚ,“ dodala.

Rakúska ministerka vyjadrila názor, že slobodný pohyb osôb a tovaru je dôležitou súčasťou práv občanov EÚ, preto ich treba zaručiť zároveň s účinnou ochranou vonkajších hraníc Únie.

K otázke západného Balkánu povedala, že tento región je súčasťou Európy nielen geograficky, ale aj z historického hľadiska, preto Rakúsko považuje za svoju povinnosť napomáhať pokroku v jeho európskej integrácii.

V záležitosti rozširovania atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi nie je Rakúsko podľa Kneisslovej v spore s Maďarskom ale s Európskou komisiou.

Rakúsko pred uplynutím príslušnej lehoty 22. februára napadlo na Súdnom dvore Európskej únie rozhodnutie EK o prípustnosti štátnej podpory pre rozšírenie atómovej elektrárne v Paksi. Rakúska ministerka životného prostredia Elisabeth Köstingerová vtedy vyhlásila, že atómová energia nemá čo hľadať v Európe. „Z tohto nášho postoja neustúpime ani o krok,“ zdôraznila ministerka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #Péter Szijjártó #Karin Kneisslová