Severovýchod USA trápi búrky, 700 000 domácností je bez prúdu

Severovýchod Spojených štátov čelí silnej zimnej búrke, ktorú sprevádza sneženie aj lejaky s bleskovými povodňami. Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo viac ako 700 000 domácností, zrušené boli stovky letov a spoločnosť Amtrak zastavila prevádzku na železnici. S problémami bojujú New York aj Washington.

02.03.2018 20:41
vietor, usa Foto: ,
Žena bojuje s vetrom v americkej Philadelphii.
debata (10)

Dullesovo medzinárodné letisko vo Virgínii, ktoré obsluhuje Washington, bolo nútené na viac ako polhodinu zastaviť prevádzku, pretože kvôli prudkým nárazom vetra musela byť preventívne a dočasne evakuovaná veža letovej kontroly. Letecký portál Flight Aware uviedol, že zrušené zatiaľ bolo viac ako tisíc letov.

Spoločnosť Amtrak kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam zastavila prevádzku na severovýchodnom železničnom koridore, ktorý cez Philadelphiu a New York spája Washington s Bostonom.

Vlaky, ktoré už na trať vyšli, dôjdu do Washingtonu, New Yorku, prípadne Bostonu, kde zostanú.

Pokiaľ ide o výpadky elektrickej energie, je najhoršie postihnutý štát New York, kde je bez prúdu nad 210 000 domácností. Zhruba 180 000 domácností nemá elektrinu v Pensylvánii a 140 000 vo Virgínii. Ďalšie štáty na severovýchode USA hlásia prerušené dodávky v rádoch desaťtisícov.

V Pittsburghu kvôli podmáčeným svahom hrozia zosuvy pôdy. Zničené tu boli najmenej dva domy. Boston a okolie sa zase stretáva so záplavami, kvôli ktorým museli byť uzavreté niektoré cesty. Vo Franklinville v štáte New Jersey napadlo cez dvadsať centimetrov mokrého snehu, pod ktorého náporom sa lámali konáre stromov, ktoré potom ničia elektrické vedenia a blokujú cesty.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #USA #vietor