Nemci budú mať znovu veľkú koalíciu, schválili ju sociálni demokrati

V Nemecku bude znovu vládnuť veľká koalícia konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou.

04.03.2018 09:43 , aktualizované: 11:28
debata (24)

Podporu jej nakoniec dalo 66 percent hlasujúcich, čo je výrazne viac, než sa očakávalo. Proti bolo 34 percent hlasujúcich, účasť v referende dosiahla viac ako 78 percent.

Pozorovatelia očakávali, že výsledok bude o poznanie tesnejší, pretože proti účasti na ďalšej vláde pod Merkelovou dávalo mnoho straníkov najavo hlasný odpor. Nakoniec však, zdá sa, u sociálnych demokratov prevážili argumenty zástancov veľkej koalície, podľa ktorých SPD dokázala presadiť dostatok priorít zo svojho programu a navyše obsadia dôležité posty, vrátane ministerstva financií.

Karty miešala aj pragmatickosť

U mnohých straníkov tiež zrejme hrala úlohu pragmatická úvaha, že je lepšie vyhnúť sa riziku predčasných volieb v čase, keď má SPD rekordne nízku podporu u voličov. Negatívny rekord najstaršia nemecká demokratická strana dosiahla už v septembrových voľbách, keď získala len 20,5 percenta hlasov.

Merkelovú by už štvrtýkrát za kancelárku poslanci mohli zvoliť 14. marca, teda viac ako päť a pol mesiaca po parlamentných voľbách. Vedenie SPD ale zatiaľ výsledok hlasovania neoznámilo.

Merkelová sa teší

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sociálnym demokratom gratulovala k rozhodnutiu podporiť v referende veľkú koalíciu CDU/CSU a SPD. Teší sa vraj na ďalšiu spoluprácu. Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá bude teraz najsilnejšou opozičnou stranou, naproti tomu hovorí o katastrofe. Kritická je aj strana Ľavica.

„Gratulujem SPD k tomuto jasnému výsledku a teším sa na ďalšiu spoluprácu na prospech krajiny,“ citovala Merkelovú na twitteri jej CDU, keď sa ukázalo, že sa sociálni demokrati za pokračovanie doterajšej vlády vyslovili dvojtretinovou väčšinou.

Za jediné správne a zodpovedné rozhodnutie označila krok SPD podpredsedníčka kresťanských demokratov Julia Klöcknerová. „Nemecko, jeho občania a Európa čakajú na stabilnú vládu,“ zdôraznila. „Mám radosť zo širokej podpory členov SPD pre koaličnú zmluvu. Je to dobré rozhodnutie pre Nemecko,“ uviedla zase na twitteri generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, o ktorej sa hovorí ako o možnej nástupkyni Merkelovej.

SPD je spokojná, AfD hovorí o katastrofe

Svoju spokojnosť neskrývajú ani vedúci predstavitelia sociálnej demokracie. „Som hrdý na sociálnodemokra­tickú stranu,“ uviedol na twitteri podpredseda Spolkového snemu Thomas Oppermann, ktorého prekvapilo, ako jasne spolustraníci veľkú koalíciu podporili. Ďalší členovia strany si zas pochvaľujú vysokú účasť na referende, ktorá dosiahla 78,4 percenta.

Úplne inak pokračovanie doterajšej vlády vidí AfD. „Katastrofa pre Nemecko!“ napísala na svojom twitteri. Najneskôr v roku 2021, keď sa majú uskutočniť ďalšie voľby, však vládnym stranám príde účet, myslí si AfD.

„Premárnená šanca. SPD sa rozhodla proti vlastnej obnove. My stojíme pripravení ako ľavicová alternatíva,“ uviedol šéf opozičnej Ľavice Bernd Riexinger. Generálna tajomníčka slobodných demokratov (FDP) Nicola Beerová zase podotkla, že sociálni demokrati mali väčší strach z nových volieb, než z ďalšieho oslabenia vnútri koalície vedenej Merkelovou. Zmierlivý sú vo svojich výrokoch predstavitelia Zelených.

Merkelová už veľkú koalíciu okúsila

CDU a CSU sa za vznik veľkej koalície vyslovili už v uplynulých týždňoch, SPD o nej rozhodovala vo veľmi sledovanom vnútrostraníckom referende.

Veľká koalícia bývala v spolkovej republike úplnou výnimkou. Do roku 2005, keď Merkelová prvýkrát bola na čele vlády, vznikla len raz, a to v 60. rokoch. Teraz sa tak však stane už tretíkrát za štyri volebné obdobia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Nemecko #SPD #referendum #veľká koalícia #CDU/CSU