Severná a Južná Kórea usporiadajú v apríli vrcholnú schôdzku

Severokórejský vodca Kim Čong-un po svojom prvom stretnutí s významnými zástupcami Soulu vyjadril "pevnú vôľu energicky presadzovať" vytváranie vzťahov medzi oboma časťami Kórejského polostrova a usilovať sa o zjednotenie.

06.03.2018 11:03 , aktualizované: 16:30
debata (6)

Podľa agentúry Reuters to uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA. Prezident Južnej Kórey Mun Če-in povedal, že jeho krajina musí zlepšovať obranyschopnosť voči severokórejským raketám nehľadiac na rozhovory.

„Musíme so severom hovoriť ohľadom vytvorenia denuklearizovaných zón polostrova, ale zároveň musíme sústrediť všetko úsilie do rýchleho a efektívneho vytvorenia obrany proti severokórejskému jadrovému a raketovému programu,“ povedal Mun s tým, že bude naďalej pracovať na systéme spoločnej obrany so Spojenými štátmi.

Juhokórejská delegácia sa po rozhovoroch v Severnej Kórei vrátila do vlasti. Išlo o prvé stretnutie Kim Čong-una so zástupcami Južnej Kórey od konca roku 2011, keď sa ujal moci.

Severná a Južná Kórea sa dohodli, že koncom apríla usporiadajú po viac ako desaťročí vrcholnú schôdzku. Podľa agentúry Reuters o tom informovala juhokórejská prezidentská kancelária po tom, čo sa vrátila z návštevy KĽDR vysoká juhokórejská delegácia, ktorá sa stretla so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Predstavitelia Soulu a Pchjongjangu sa tiež na rozhovoroch dohovorili na zriadení telefonickej „horúcej linky“ medzi vodcami oboch krajín s cieľom znížiť vojenské napätie. Severná Kórea údajne tiež sľúbila, že nepoužije jadrové ani konvenčné zbrane proti Južnej Kórei.

Obe strany údajne dospeli k „uspokojivej dohode“ ohľadom uskutočnenia ďalších stretnutí. Hovorca úradu juhokórejského prezidenta uviedol, že delegácia Soulu sa okrem severokórejského vodcu stretla aj s jeho manželkou, ďalej s jeho sestrou Kim Jo-Čong, ktorá sa vo februári zúčastnila na otváracom ceremoniále zimných olympijských hier v Pjongčchangu. V utorok majú návštevu uzavrieť ďalšie rokovania so severokórejskými činiteľmi.

Rozhovory boli súčasťou aproximácie spojenej so zimnou olympiádou, napísala spravodajská spoločnosť BBC. Pentagon v súvislosti s obnovenými rozhovormi medzi Severnou a Južnou Kóreou vyjadril „opatrný optimizmus“. Ešte tento týždeň by mala juhokórejská delegácia navštíviť Washington, aby americkú vládu upovedomila o priebehu rokovaní v Pchjongjangu.

Trump: Rozhovory medzi Severnou a Južnou Kóreou môžu byť „falošnou nádejou“

Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že plánovaný summit medzi Severnou a Južnou Kóreou „môže byť falošnou nádejou, ale USA sú pripravené ísť tvrdo oboma smermi“. „Uvidíme, čo sa stane“ v rámci týchto rokovaní, uviedol na Twitteri.

Pripustil, že v rokovaniach so Severnou Kóreou dochádza k „možnému pokroku“. „Prvý raz za mnoho rokov všetky zainteresované strany vyvíjajú vážne úsilie. Svet sa díva a čaká!“ konštatoval Trump, ktorý sa v minulosti vyjadril, že bude rokovať so Severokórejčanmi, iba ak pristúpia k denuklearizácii.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #zahraničná delegácia #denuklearizácia