Grécky minister obrany upozornil EÚ a NATO na zadržanie dvoch vojakov v Turecku

Turecký súd v pohraničnom meste Edirne odmietol žiadosť gréckej vlády o predbežné prepustenie zatknutých vojakov.

06.03.2018 14:50
debata (4)

Grécky minister obrany Panos Kammenos sa v utorok v Bruseli na zasadnutí šéfov rezortov obrany členských krajín EÚ posťažoval svojim partnerom z Únie a NATO na Turecko, ktoré odmieta prepustiť na slobodu dvoch gréckych vojakov. Tých turecké úrady zadržali minulý týždeň počas hliadkovania na grécko-tureckej hranici, uviedla tlačová agentúra AP.

Kammenos svoju sťažnosť predniesol v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci – segment obrana, ktorá sa venovala projektom stálej štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany (PESCO). Hosťom z NATO bola zástupkyňa generálneho tajomníka aliancie Rose Gottemoellerová.

Kammenos svojich kolegov upozornil, že obaja muži, poručík a seržant, boli zatknutí na území Turecka len „niekoľko metrov“ od gréckej hranice, počas operácie zameranej proti pašovaniu migrantov. Ankara hovorí o „vniknutí do tureckej vojenskej zóny“ a o podozreniach z pokusu o špionáž.

Turecký súd v pohraničnom meste Edirne odmietol žiadosť gréckej vlády o predbežné prepustenie zatknutých vojakov. AP upozornila, že tento incident zhoršil už aj tak napäté vzťahy medzi dvoma spojencami NATO, ktorí majú dlhotrvajúce spory v oblasti námorných hraníc.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas na otázky novinárov, ako chce exekutíva EÚ riešiť tento spor, uviedol, že eurokomisia si je vedomá vážnosti tejto situácie a želá si rýchle a pozitívne vyriešenie sporu „v duchu dobrých susedských vzťahov“ medzi dvoma členmi NATO.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #vojaci #Turecko NATO