Sýrska vláda má pod kontrolou skoro polovicu Východnej Ghúty

Východnú Ghútu, čo je úrodná oblasť na okraji Damasku, sýrske vládne vojská bombardujú od 18. februára.

07.03.2018 10:43
debata (6)

Ruskom podporovanej sýrskej armáde sa už z rúk povstalcov podarilo dobyť takmer polovicu Východnej Ghúty. S cieľom operáciu urýchliť vyslala vláda prezidenta Assada do enklávy stovky ďalších mužov. S odkazom na oznámenie exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v Sýrii dlhodobo sleduje, to uviedla agentúra Reuters. Moskva medzitým oznámila, že sa časť povstalcov rozhodla enklávu opustiť v dôsledku ruskej ponuky bezpečného odchodu.

Východnú Ghútu, čo je úrodná oblasť na okraji Damasku, sýrske vládne vojská bombardujú od 18. februára. Nálety si odvtedy podľa humanitárnych organizácií vyžiadali životy asi 770 civilistov, vrátane mnohých detí. Nedávno armáda začala aj pozemnú operáciu. Enklávu, kde žije na 400 000 ľudí, sýrska armáda však oblieha už od roku 2013. Drvivá väčšina z týchto obyvateľov trpí hladom a potrebuje lekársku pomoc.

Do prednej línie bojov o Východnú Ghútu podľa SOHR dorazilo najmenej 700 vojakov sýrskej armády a príslušníkov provládnych milícií. Vládne vojská pritom už majú pod kontrolou asi 45 percent tohto územia, uviedla organizácia.

Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo, že časť rebelov vo Východnej Ghúte sa rozhodlo využiť ponuku Moskvy na evakuáciu. Ministerstvo ponúklo povstalcom a ich rodinám bezpečný odchod z oblasti Východnej Ghúty a sľúbilo im zaistiť beztrestnosť, ak sa vzdajú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Východná Ghúta