Putinove preferencie vo veľkých mestách nečakane klesli

Predvolebné preferencie ruského prezidenta Vladimira Putina vo februári vo veľkých mestách, kde žije štvrtina ruských voličov, nečakane klesli.

07.03.2018 11:48
putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin
debata (21)

Podľa prieskumu štátnej sociologické spoločnosti VCIOM by existujúcu hlavu štátu volilo v mestách s viac ako jedným miliónom obyvateľov menej ako 60 percent voličov, napísal ruský denník Vedomosti.

Prezidentské voľby sa majú v Rusku konať 18. marca. Putin sa o post prezidenta uchádza už po štvrtýkrát a o jeho výhre nie je prakticky pochýb. Predvolebné prieskumy mu predtým v prvom kole volieb pripisovali až 70 percent hlasov.

Z prieskumu agentúry VCIOM vyplýva, že v Moskve a Petrohrade klesli minulý mesiac Putinove preferencie až o 12 percentuálnych bodov, teda z 69,7 percenta v januári na 57,1 percenta vo februári. Podobný vývoj sledujú sociológovia od konca minulého roka aj v ostatných mestách s viac ako miliónom obyvateľov, ale aj v mestách, kde žije 100 000 až 500 000 ľudí.

Vo veľkých mestách zároveň rastie počet nerozhodnutých voličov a zvyšujú sa preferencie Pavla Grudinina, ktorý ako nestraník kandiduje za komunistickú stranu. Toho do volebného súboja navrhol „večne druhý“ predseda ruských komunistov Gennadij Zjuganov po tom, čo v tohtoročných voľbách kandidovať odmietol. Veľké mestá tiež podľa sociológov bojujú s nízkou účasťou voličov. „Vo väčších mestách majú faktor strachu a vládny tlak menšie dopady. Okrem toho obyvatelia tu majú väčšie nároky, prístup k viac zdrojom informácií a sú viac kritickí k vládnym orgánom,“ uviedol šéf agentúry VCIOM Valerij Fjodorov.

Podľa zdroja denníka z kancelárie prezidenta dosiahne volebná účasť v mestách s viac ako miliónom obyvateľov niečo málo cez 50 percent. „Očakávame, že volebná účasť bude v najlepšom prípade dosahovať 55 až 60 percent, pre Putina bude hlasovať 50 až 65 percent voličov v závislosti od regiónu,“ cituje denník svojho spolupracovníka.

Rozdiely medzi volebnou účasťou v regiónoch a veľkých mestách môžu podľa iného zdroja Vedomosti dosahovať až 20 percent. Zvyčajne príde v regiónoch k volebným urnám o desať až 12 percent viac ľudí ako v mestách, dodáva.

Podľa politológa Andreja Koljadina sa obyvatelia miest všeobecne stavajú ku vládnym kandidátom viac skepticky, aj keď ide o Putina. „V mestách sú viac spolitizovaní voliči, majú menej problémov so zabezpečením si živobytia a sú menej závislí na vláde,“ uviedol expert.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #prezidentské voľby v Rusku