Okamura prečkal pokus o odvolanie z funkcie podpredsedu Snemovne

Predseda SPD Tomio Okamura prečkal pokus o odvolanie z funkcie podpredsedu Snemovne. Poslanci o ňom hlasovať nebudú. Dolná komora program mimoriadnej schôdze zvolanej k tomuto bodu kvôli Okamurovým výrokom o koncentračnom tábore v Letoch u Písku v dvojitom hlasovaní neschválila. Schôdza sa tak neuskutočnila.

07.03.2018 16:54
Okamura Foto: ,
Predseda českej SPD Tomio Okamura.
debata

Za schválenie programu najprv hlasovalo 77 zo 176 prítomných poslancov, proti ich bolo 49.

Hlasovanie spochybnil predseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. V ďalšom sa vyslovilo za konania schôdze 78 zo 177 poslancov, proti ich bolo 41. Z poslancov najsilnejšej frakcie, hnutia ANO, konanie schôdze podporil v oboch hlasovaniach len Rostislav Vyzula.

Predseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek za zvolávateľa povedal, že zásadná zodpovednosť ležala na hnutí ANO. Proti schôdzi bolo všetkých 22 poslancov SPD, nepodporili ju ani komunisti.

Hlasovaniu predchádzala zhruba hodinová diskusia. Podľa Okamurových odporcov predseda SPD zľahčil utrpenie ľudí pri rómskom holokauste a nemal by reprezentovať Česko vo vysokej ústavnej funkcii.

Naopak podpredseda SPD Radim Fiala odmietol, že by jeho hnutie bolo popieračom holokaustu.

Zvolanie schôdze podnietili ľudovci potom, čo sa im návrh na Okamurovo odvolanie nepodarilo presadiť minulý týždeň na riadnu schôdzu. Najsilnejšia frakcia ANO vtedy oznámila, že snahy o odvolanie predsedu SPD z vedenia dolnej komory nepodporí. Okamura sa vraj na rokovaní klubu ANO za výroky ospravedlnil.

Šéf SPD v januári povedal, že tábor v Letoch nebol oplotený a bol v ňom voľný pohyb. Neskôr sa ospravedlnil za vyjadrenie, že tábor nebol oplotený, uviedol však, že ho väčšinou nikto nestrážil a ľudia v ňom sa mohli voľne pohybovať. Ohradil sa proti vyjadreniu, že spochybňuje holokaust.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koncentračný tábor #Snemovňa #SPD #Tomio Okamura