Trumpova vláda pre imigračné zákony žaluje Kaliforniu

Administratíva prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa zažalovala kvôli miestnym imigračným zákonom americký štát Kalifornia.

07.03.2018 17:44
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata

Vláda USA sa ohradila konkrétne proti trom kalifornským zákonom, ktoré podľa ministerstva spravodlivosti znemožňujú federálnym úradom deportovať z krajiny kriminálnikov z radov prisťahovalcov. Uviedla to agentúra AP.

Ministerstvo spravodlivosti v žalobe požaduje, aby súd zneplatnil tie časti kalifornských zákonov, ktoré podľa Washingtonu porušujú ústavou garantovanú zvrchovanosť federálnych zákonov. Federálne zákony, ak sú v súlade s americkou ústavou, sú nadradené štátnym normám.

Minister spravodlivosti Jeff Sessions k podanej žalobe vyhlásil, že jeho úrad a prezidentova vláda chcú bojovať proti nespravodlivej a protiústavnej politike. „Verím, že vyhráme,“ povedal Sessions, ktorý sa v Sacramente stretne s miestnymi kalifornskými zákonodarcami.

Proti postupu federálnej vlády sa kalifornskí politici ohradili. Demokratický guvernér štátu Jerry Brown na twitteri napísal, že Sessions prichádza do Kalifornie, aby Ameriku ešte viac rozdelil. „Jeff, tieto politické kúsky môžu byť vo Washingtone bežné, tu ale neplatia,“ odkázal ministrovi spravodlivosti. Vo svojom tweete navyše očividne použil štýl aj výrazy, ktoré sú typické pre Trumpa.

Agentúra AP žalobu označila za ďalší stret medzi Kaliforniou a Trumpom, medzi ktorými panujú nevraživé vzťahy. Tradične demokratická bašta Kalifornia, ktorá je považovaná za najbohatší štát USA, s Trumpom nesúhlasí v otázke daní, postupe voči prisťahovalcom či marihuany, ktorú je možné v Kalifornii legálne užívať nielen na lekárske, ale aj na rekreačné účely.

Trump v prípade prisťahovalcov bez dokladov zastáva rázny postoj a počas volebnej kampane sľúbil, že ich z USA deportuje. Po prevzatí moci oznámil, že sa chce sústrediť predovšetkým na zločincov z radov prisťahovalcov a na boj proti nelegálnemu prekračovaniu hraníc.

Prisťahovalcom poskytujú ochranu takzvané azylové mesta, ktoré po imigračnej minulosti ľudí nepátrajú. Kalifornia navyše prijala zákon zakazujúci miestnu políciu pýtať sa zadržaných osôb, či bývajú v krajine legálne. Kalifornský zákon tiež bráni miestnym úradom spolupracovať na protiprisťaho­valeckých akciách s federálnymi úradmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #Donald Trump