Tillerson končí, americkú diplomaciu povedie šéf CIA Pompeo

Americký prezident Donald Trump odvolal ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona.

13.03.2018 13:59 , aktualizované: 14.03.2018 10:11
Trump, Tillerson, Haleyová Foto: ,
Americký prezident Donald Trump, minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson a americká predstaviteľka OSN Nikki Haleyová.
debata (44)

Tillerson oznámil, že svoj úrad odovzdá ešte v utorok svojmu námestníkovi Johnovi Sullivanovi. Z funkcie potom oficiálne odíde k 31. marcu. Potom odíde z politiky.

„Najdôležitejšie je zabezpečiť hladký prechod na čele diplomacie v čase, keď krajina naďalej čelí dôležitým výzvam v politike aj národnej bezpečnosti,“ povedal dnes Tillerson na tlačovej konferencii k svojmu odvolanie. Konkrétne spomenul, že je potrebné pokračovať v definovaní jasných vzťahov s Čínou. Veľa práce je podľa neho ešte potrebné urobiť v Sýrii. Tillerson tiež varoval pred pokračujúcou politikou Ruska.

Nahradí ho šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo. Trump poďakoval v utorok na Twitteri Tillersonovi za jeho výkon vo funkcii a uviedol, že nový šéf diplomacie odvedie „fantastickú prácu“.

Novou šéfkou tajnej služby bude doterajšia námestníčka CIA Gina Haspelová. Šéf Bieleho domu zdôraznil, že pôjde o historický medzník, keďže bude prvou ženou na poste riaditeľa CIA.

„Mike a Gina spolupracovali viac ako rok a vyvinul sa medzi nimi skvelý vzájomný rešpekt,“ uviedol Trump podľa spravodajskej stanice CNN.

Nová šéfka CIA Gina Haspelová. Foto: Reuters
Gina Haspelová, CIA Nová šéfka CIA Gina Haspelová.

Zdôraznil, že Pompea spoznal za minulých 14 mesiacov veľmi dobre a je si istý, že je správnym človekom pre túto prácu.

„Bude pokračovať v našom programe obnovenia postavenia Ameriky vo svete, posilňovania našich spojenectiev, konfrontovania sa s našimi nepriateľmi a v snahách o denuklearizáciu Kórejského polostrova,“ uviedol Trump vo vyhlásení.

Gina Haspelová je dôstojníčka s kontroverznou minulosťou. Mala byť prítomná pri mučení viacerých zajatých, ktorí boli podozriví z terorizmu.
44 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Rex Tillerson