Pchjongjang chce obnoviť propagandistické hromadné cvičenia

Severná Kórea tento rok zrejme obnoví hromadné synchronizované cvičenia, ktoré diktátorský režim predtým využíval k vlastnej propagande. Informovali o tom zahraničné cestovné kancelárie, ktoré v KĽDR pôsobia. Podľa britského denníka The Daily Telegraph sa tak sankciami izolovaný Pchjongjang snaží zvýšiť príjmy z cestovného ruchu.

20.03.2018 07:00
KĽDR, Severná Kórea, prístav, Wonsan, loď Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

V hrách, ktoré boli medzi rokmi 2007 až 2013 každoročným severokórejským rituálom, účinkovali tisíce cvičencov. Pchjongjang akciu v roku 2013 náhle z neznámych dôvodov zrušil. Tento rok by sa hry mohli konať v septembri, keď oslavuje KĽDR 70. výročie od svojho založenia.

„Od rôznych zdrojov naprieč KĽDR počujeme informácie o tom, že sa hromadné hry v roku 2018 vrátia!“ napísala na svojom twitteri pekinská cestovná kancelária Koryo Tours. Dátum udalosti zatiaľ podľa agentúry oznámený nebol.

Spoločnosť na svojom blogu opísala festival ako „najväčšie a najprepracovanejšie ľudské predstavenie na planéte Zem“. Na akcii, ktorá vzdialene pripomína niekdajšiu československú spartakiádu, sa obvykle zúčastňuje až 100 000 cvičencov, pchjongjanský štadión pritom ponúka 150 000 miest na sedenie.

Podľa britského denníka prichystala tento rok severokórejská vláda ešte jednu turistickú atrakciu, ktorá má za cieľ propagovať dynastiu Kimovcov. Pchjongjang záujemcom ponúkne exkluzívny zájazd na „posvätné miesta“ vládnucej rodiny. Cena takéhoto výletu je viac ako 2 000 libier. Turisti navštívia okrem iného aj posvätnú horu Pektusan, kde sa údajne narodil otec súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-il.

Severná Kórea je kvôli svojmu jadrovému a balistickému programu terčom série medzinárodných sankcií, ktoré majú zničujúce dôsledky pre severokórejskú ekonomiku. Bezpečnostná rada OSN vlani v decembri prijala rezolúciu, v ktorej okrem iného žiada do dvoch rokov návrat do vlasti všetkých občanov KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí. Tí sú pritom zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR