Trump zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že obaja prezidenti v utorok hovorili o potrebe koordinovať snahy v obmedzovaní pretekov v zbrojení a o nutnosti užšej spolupráce v oblasti strategickej stability a boja proti terorizmu.

20.03.2018 18:19
apec putin trump rusko usa Foto: ,
Donald Trump a Vladimir Putin
debata (17)

Vo vyhlásení Kremľa sa tiež píše, že obaja lídri vyjadrili spokojnosť so zreteľným uvoľňovaním napätia, týkajúcim sa zbrojného programu Severnej Kórey.

Kremeľ dodal, že obaja prezidenti diskutovali tiež o ukrajinskej kríze a sedem rokov trvajúcej vojne v Sýrii, ale debatovali aj o možnom dvojstrannom stretnutí. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Rusko opakovane vyhlasovalo, že dúfa v lepšie vzťahy so Spojenými štátmi za vlády Trumpa. Vzťahy medzi oboma krajinami sú však namiesto toho stále napäté. Dôvodom sú obvinenia, že Rusko zasahovalo do predvolebnej prezidentskej kampane v USA v roku 2016, a tiež vyšetrovania, či existovala tajná dohoda medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom, ktorá mala znevýhodniť Trumpovu demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

Putin vyhral nedeľné voľby hlavy štátu so ziskom takmer 77 percent hlasov.

Pozorovatelia aj médiá dosiaľ poukazovali na to, že Putin prijal už mnoho blahoželaní od zahraničných lídrov, ale Trump mu ešte nezagratuloval k opätovnému víťazstvu v prezidentských voľbách.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rusko #USA #telefonát #Vladimir Putin #Donald Trump