Ruskí motorkári Noční vlci začali cestu po Balkáne

Noční vlci odštartovali cestu po "ruskom Balkáne" utorkovou návštevou srbského mesta Šid neďaleko chorvátskych hraníc.

21.03.2018 16:48
Berlín, noční vlci, Foto: ,
Členovia motorkárskeho klubu Noční vlci navštívili už aj Berlín, aby si uctili spomienku na padlých vojakov Červenej armády.
debata (114)

Ruský motorkársky klub Noční vlci, známy svojou lojálnosťou voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi, začal okružnú cestu po Balkáne, v rámci ktorej jeho členovia navštívia najskôr Srbsko a potom Bosnu a Hercegovinu. Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica Slobodná Európa.

Noční vlci odštartovali cestu po „ruskom Balkáne“ utorkovou návštevou srbského mesta Šid neďaleko chorvátskych hraníc, kde sa stretli s miestnymi motorkármi a navštívili pamätník vojakov padlých v druhej svetovej vojne, ako aj tamojší pravoslávny chrám. Pre chladné počasie sa presúvajú i dodávkami.

Klub má na stredajšom programe návštevu mesta Banja Luka, administratívneho centra Republiky srbskej, prevažne etnicky srbskej entity štátu Bosna a Hercegovina. Do moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny však tamojšie úrady motorkárom vstup nepovolili, informovali minulý týždeň miestne médiá. Úrady tvrdia, že cesta Nočných vlkov sa zameriava na zastrašenie nesrbského obyvateľstva v tejto rozdelenej krajine, kde počas občianskej vojny v rokoch 1992–95 zahynulo vyše 100.000 ľudí. Klub, ktorého aktivity sa považujú za politicky provokatívne, však tvrdí, že chce spoznávať dejiny a dedičstvo Rusov na Balkáne.

Na balkánskej ceste sa tentoraz nezúčastňuje líder Nočných vlkov Alexandr Zaldostanov, a to v dôsledku sankcií, ktoré boli na vedenie tohto klubu uvalené Západom. Cesta sa koná v čase, keď sa Moskva podľa západných činiteľov usiluje o posilnenie svojho vplyvu v tomto regióne. Motorkári cestu ukončia 28. marca.

Klub má podľa spravodajského portálu BalkanInsight.com na pláne navštíviť v Srbsku ešte mestá Belehrad, Nový Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodina, Kragujevac a Bela Crkva. Na území Republiky srbskej chcú navštíviť mestá Bijeljina, Doboj a Brčko, ktoré je administratívnym centrom rovnomenného neutrálneho okresu.

Noční vlci (Nočnyje volki) sú najstarším motorkárskym klubom v Rusku, ktorý vznikol ešte v bývalom Sovietskom zväze v roku 1989. Podľa rozličných zdrojov má celosvetovo 5000 až 9000 členov.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Balkán #Noční vlci #motorkári