Zuckerberg priznal chyby a sľúbil lepšiu ochranu dát užívateľov

Šéf internetovej spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg pripustil, že spoločnosť urobila chyby v kauze tajného získanie dát jej používateľov firmou Cambridge Analytica.

21.03.2018 21:36
Mark Zuckerberg, USA Foto: ,
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg.
debata (6)

Najväčšia sociálna sieť sveta podľa neho zlepší ochranu osobných údajov a obmedzí k nim prístup aplikáciám iných spoločností.

Zuckerberg to podľa televízie CNN povedal vo svojom vôbec prvom verejnom komentári k afére, ktorá otriasla dôverou klientov Facebooku a spôsobila pád cien akcií jeho firmy.

Ako si uchrániť súkromie na Facebooku

  • Vpravo hore na modrej lište je šípka nadol. Po kliknutí treba vybrať položku „Nastavenia“ a potom je vľavo stĺpec so zoznam ďalších položiek. Dôležité sú dve – „Súkromie“ a „Aplikácie“. Kliknite na Súkromie. V sekcii „Vaša aktivita“ sa neodporúča mať nastavené, že vaše príspevky sú „Verejné“, lebo ich môže vidieť ktokoľvek z miliárd ľudí na internete. Vhodné je aj úplne dole zakázať, aby váš profil mohol byť nájdený cez Google či iné vyhľadávače.
  • Veľmi dôležitá je však položka „Aplikácie“. Práve tú údajne zneužili v Cambridge Analytica na zber údajov. Po kliknutí sa zobrazia všetky vaše FB aplikácie. Tie, ktoré nepoznáte, rovno vymažte. V ostatných využite možnosť nastavenia viditeľnosti aplikácie. Neodporúča sa mať túto položku nastavenú ako „Verejnú“. Pre väčšiu ochranu súkromia nastavte možnosť „Iba ja“.
  • Na záver asi najdôležitejšia vec. Nižšie pod zoznamom aplikácií je ďalšia položka „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“. V nej vyberte údaje, ktoré o vás môžu aplikácie zbierať. Pre najvyššiu bezpečnosť znemožnite zbieranie všetkých údajov.
(mq)
6 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza #facebook #chyba #Mark Zuckerberg #Cambridge Analytica