Za útokom na exšpióna Skripaľa je Rusko, zhodli sa krajiny EÚ

Lídri Európskej únie súhlasia s postojom Spojeného kráľovstva, že za útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii je s "vysokou pravdepodobnosťou" Ruská federácia. Vyhlásenie zverejnili v piatok v rámci summitu EÚ v Bruseli.

22.03.2018 23:13 , aktualizované: 23.03.2018 06:00
tusk Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (209)

„Európska rada čo najdôraznejšie odsudzuje nedávny útok v Salisbury, vyjadruje najhlbší súcit so všetkými, ktorých životy boli ohrozené, a podporuje prebiehajúce vyšetrovanie,“ citovala z vyhlásenia agentúra DPA.

Lídri EÚ v dokumente vyjadrujú svoj súhlas „s hodnotením vlády Spojeného kráľovstva, že je veľmi pravdepodobné, že Ruská federácia je zodpovedná a že neexistuje žiadne prijateľné alternatívne vysvetlenie“.

Predseda Európskej rady Donald Tusk už niekoľko hodín pred zverejnením vyhlásenia na svojom účte na Twitteri uviedol, že krajiny Európskej únie súhlasia s pozíciou Spojeného kráľovstva o zodpovednosti Ruska za útok.

Británia obviňuje Rusko z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije nervovoparalytickou látkou A234 zo skupiny novičok. Dvojicu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v meste Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom, stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Donald Tusk #summit EÚ