V Nemecku zadržali Puigdemonta, v Barcelone na protestujúcich použili obušky

Desetisíce ľudí vyrazili do ulíc Barcelony a ďalších katalánskych miest na protesty proti zadržaniu obžalovaného regionálneho expremiéra Carlesa Puigdemonta v Nemecku. Časť demonštrantov sa v Barcelone došla do konfliktu s policajnými ťažkoodencami v snahe dostať sa k sídlam úradov. Informoval o tom denník La Vanguardia, podľa ktorého najmenej 17 ľudí pri demonštráciách zranili.

25.03.2018 13:02 , aktualizované: 21:18
debata (74)

Ľudia s katalánskymi vlajkami a transparentmi vyzývajúcimi na prepustenie Puigdemonta a ďalších „politických väzňov“ sa vydali k barcelonským sídlam európskych inštitúcií a k nemeckému konzulátu.

Demonštrácie zvolalo niekoľko separatistických organizácií na rôzne miesta Barcelony. Policajti sa pokúšali zahradiť sprievodu cestu za pomoci obuškov, niektorí účastníci však odmietali výzvy polície na ukončenie protestu.

Zrejme k nejnásilnějšímu stretu došlo v blízkosti sídla regionálnej katalánskej vlády, kde bolo podľa údajov zdravotníckej služby zranených 17 ľudí, väčšinou ľahko. Polícia zadržala najmenej tri demonštrantov.

Puigdemontovo zadržanie

Katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý sa vyhýba španielskej justícii, zadržali v Nemecku.

Ako uviedol jeho advokát Jaume Alonso-Cuevillas na twitteri, Puigdemonta nemeckí policajti zadržali, keď prekročil hranicu z Dánska. Bol pritom na ceste z Fínska do Belgicka. Teraz je na policajnej stanici. V Španielsku je expremiér obžalovaný zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

Nemecký policajný hovorca uviedol, že na základe európskeho zatykača vydaného Španielskom bol Puigdemont „zadržaný dnes o 11:19 diaľničnou políciou zo (severnej spolkovej krajiny) Šlezvicka-Holštajnska“. Policajti ho zadržali neďaleko diaľnice A7, ktorá vedie z Dánska do Nemecka. Kde politika teraz držia, ani žiadne ďalšie detaily už polícia nezverejnila.

Vodca katalánskych separatistov bol od štvrtka na návšteve Fínska kvôli stretnutiu so zákonodarcami a účasti na konferencii. Tam ho zastihlo piatkové rozhodnutie španielskej justície, ktorá ho spolu s 12 ďalšími politikmi obžalovala zo vzbury. Akonáhle severská krajina dostala od Španielska medzinárodný zatykač, Puigdemont z Fínska odišiel. Cez Dánsko a Nemecko sa chcel údajne dostať do Belgicka, kde od vlaňajška žije v exile.

Zadržanie vyvolalo na sociálnych sieťach vlnu rozbúrených reakcií. Španielski používatelia twitteru napríklad často zmieňujú, že naposledy vydalo vtedy nacistické Nemecko katalánskeho premiéra do Španielska počas druhej svetovej vojny. Išlo o Lluísa Companysa, ktorý pred Francovými jednotkami utiekol do Francúzska. Po obsadení Nemeckom ho tam však gestapo zatklo, vydalo do Španielska a tam ho v roku 1940 popravili.

Za vzburu hrozí v Španielsku až 25 rokov väzenia. Okrem Puigdemonta je medzi obžalovanými kandidát na nového premiéra regiónu Jordi Turull či bývalá šéfka regionálneho parlamentu Carme Forcadellová. V separatistickej kauze bývalého vedenia Katalánska doteraz obvinili 28 ľudí.

Trestného činu sa podľa obžaloby mali politici dopustiť tým, že sa snažili o odtrhnutie Katalánska od Španielska

74 debata chyba
Viac na túto tému: #zadržanie #Katalánsko #separatizmus #Carles Puigdemont