Médiá špekulujú, či Čínu navštívil vodca KĽDR Kim Čong-un

Vlak, ktorý do Číny priviezol údajne vysokú severokórejskú delegáciu, v utorok odpoludnia miestneho času (ráno SEČ) opustil Peking.

27.03.2018 09:14 , aktualizované: 14:24
čína, severná kórea, kľdr, Kim Čong-un Foto: ,
V prísne stráženom konvoji sa mal presúvať aj Kim Čong-un.
debata (3)

Ktorý z vrcholných predstaviteľov KĽDR v čínskej metropole rokoval, stále nie je známe. Agentúra Bloomberg v pondelok s odvolaním sa na tri nemenované zdroje napísala, že je v Číne na návšteve severokórejský vodca Kim Čong-un.

Podľa analytikov citovaných juhokórejskou agentúrou Jonhap sa ale mohlo ísť o Kimovu mladšiu sestru Kim Jo-Čong alebo o jedného z najbližších Kimových spolupracovníkov Čche Rjong-hea.

Čínske ministerstvo zahraničia v utorok odmietlo podať správy o tajomnej návšteve v Pekingu. „V tejto chvíli nemáme žiadne informácie. Informácie budú zverejnené vo vhodnom čase,“ povedala novinárom na tlačovej konferencii hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jing.

Ak by v Číne naozaj rokoval Kim Čong-un, bola by to jeho prvá známa zahraničná cesta od roku 2011, kedy stál na čele KĽDR. Kim Čong-un sa má koncom apríla zísť s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a do konca mája podľa všetkého aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Stretnutie Kima s čínskym vedením pred spomínanými summitmi by podľa expertov bolo logické. Čína je dlhodobo najbližším diplomatickým spojencom KĽDR a jej hlavným obchodným partnerom, hoci v poslednej dobe sa vzťahy oboch krajín zhoršili vzhľadom k rozhorčeniu Pekingu nad zbrojnými testami Severnej Kórey a čínskej podpore medzinárodných sankcií uvalených na KĽDR. Tomu, že do KĽDR prišiel Kim, by poukazovali aj mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré boli v súvislosti s tajomnou návštevou prijaté.

Delegácia tiež prišla zeleným vlakom so žltými horizontálnymi pruhmi, ktorý sa podľa japonských médií podobal vlaku, ktorým kedysi cestoval otec súčasného severokórejského diktátora a jeho predchodca vo funkcii Kim Čong-il. Otec Kim Čong-una bol naposledy v Pekingu v roku 2011 a aj vtedy išiel vlakom, pretože sa bál lietať. Všetky zahraničné návštevy Kim Čong-ila boli potvrdené až po ich skončení, pripomenul server BBC News.

Južná Kórea uviedla, že zatiaľ nemá správy o zložení delegácie v Pekingu a že situáciu „pozorne sleduje“. Juhokórejský ľavicový denník Hangjore však napísal, že Kim navštívil Peking, aby tu rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, a v utorok sa odtiaľ vydal na bližšie nešpecifikované „tretie miesto“, ktoré by sa mohlo nachádzať aj v Číne. O Kimovej návšteve v Pekingu píše s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa juhokórejskej rozviedky tiež konzervatívny denník Čoson ilbo.

Naopak juhokórejská tlačová agentúra Jonhap napísala, že delegáciu mohol viesť blízky Kimov spolupracovník Čche Rjong-he. Juhokórejská agentúra Newsis uviedla, že Peking navštívila Kimovho sestra Kim Jo-Čong a deväťdesiatročný predseda stáleho výboru Najvyššieho ľudového zhromaždenia Kim Jong-nam, ktorý je formálne najvyšším predstaviteľom krajiny. Tieto dva faktory vyslal Pchjongjang tiež vo februári na zimnú olympiádu do Južnej Kórey. Ich stretnutie s prezidentom Mun Če-inom otvorilo cestu pre usporiadanie mezikorejského summitu.

Nemenovaný americký predstaviteľ citovaný agentúrou Reuters ale túto hypotézu spochybnil. Podľa neho by Kim na tak dôležitú cestu svoju mladšiu sestru nevyslal. Naviac má záujem na osobnom stretnutí s prezidentom Si Ťin-pchingom. „Si sa stretol s Trumpom a v mnohých ohľadoch vie, ako s ním rokovať,“ vyhlásil americký činiteľ.

O nezvyčajne prísnych bezpečnostných opatreniach hovorili ako ľudia v čínskom meste Tan-tung na hranici s KĽDR, ktoré je vzdialené asi 1100 kilometrov od Pekingu, tak v čínskej metropole.

V Pekingu policajti podľa agentúry Reuters vykazovali turistov z centrálneho námestia Tchien-an-men, čo spravidla signalizuje, že sa vo Veľkej sieni ľudu koná schôdzka vysokých politických predstaviteľov. Zaregistrovaný bol tiež odchod kolóny vozidiel s policajným sprievodom od Veľkej siene ľudu.

Rovnakú kolóna s čiernou limuzínou tiež videli pri vládnom komplexe Tiao-jü-tchaj, kde bývajú často ubytovávaní vysokí zahraniční činitelia. Podľa agentúry AP to bolo obľúbené miesto pobytu bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila počas jeho návštev v Pekingu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un