Z kosovskej vládnej koalície vystúpi strana srbskej menšiny, vadí im vyhostenie predstaviteľa srbskej vlády

V Belehrade sa v reakcii na pondelňajšie zatknutie srbského predstaviteľa v Kosove a jeho vyhostenie do Srbska stretli politickí predstavitelia kosovských Srbov so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom a oznámili mu, že prestávajú podporovať kosovskú vládu, ktorej boli doteraz súčasťou.

27.03.2018 15:34
debata

Kosovskí Srbi, združení v subjekte Srbský zoznam, disponujú v kosovskej vláde okrem iného funkciami podpredsedu a ministra poľnohospodárstva.

Kosovskí Srbi v utorok nákladnými autami zablokovali kľúčovú cestu vedúcu z kosovskej metropoly Priština na prevažne Srbmi obývaný sever krajiny.

V severokosovskej Mitrovici v pondelok kosovskí policajti nakrátko zatkli hlavného srbského vyjednávača v rokovaniach s Kosovom Marka Ďuriča a vzápätí ho vyhostili z krajiny. Ďurič bol jedným zo štyroch srbských predstaviteľov, ktorí v pondelok plánovali navštíviť severné Kosovo, kosovské úrady im však oznámili, že ich do krajiny nevpustia. V delegácii mali byť okrem Ďuriča aj srbskí ministri obrany a kultúry a Vučičov poradca, do Mitrovice nakoniec pricestovali len dvaja členovia tejto delegácie.

Policajná akcia vyvolala už v pondelok protesty miestnych Srbov, na ktoré kosovské sily reagovali použitím slzného plynu a zábleskových granátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Srbi