Putinovi Noční vlci ohlásili jazdu z Ruska do Kosova

Do Kosova v pondelok odmietli vpustiť srbskú vládnu delegáciu. Ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý má podporu ruského vedenia, sa tam chce prebiť na motorkách.

27.03.2018 19:26
noční vlci, slavín, Foto: ,
Motorkári z klubu Noční vlci počas kladenia vencov a kvetov k pomníku sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne.
debata (46)

Ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý oficiálne podporuje aj ruský prezident Vladimir Putin, v utorok ohlásil, že sa chystá na jazdu z Ruska do Kosova. Členovia združenia to oznámili v Belehrade, kde práve skončila ich aktuálna jazda z Ruska. Jazdou na motorkách do Kosova chcú Noční vlci podľa ich vlastných slov „upriamiť pozornosť na spoločné slovanské korene ruského a srbského národa“. Srbsko, podobne ako Rusko a tiež Slovensko, patria k jedným z mála krajín sveta, ktoré samostatnosť Kosova stále neuznávajú.

Vyhlásenie Nočných jazdcov prichádza práve v čase, keď sa v Kosove radikalizuje situácia. Kosovskí Srbi v utorok nákladnými autami zablokovali kľúčovú cestu vedúcu z kosovskej metropoly Priština na prevažne Srbmi obývaný sever krajiny, čím reagovali na pondelňajšie zatknutie srbského predstaviteľa v Kosove a jeho vyhostenie do Srbska.

V Belehrade sa v tejto veci stretli aj politickí predstavitelia kosovských Srbov so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom a oznámili mu, že prestávajú podporovať kosovskú vládu, ktorej boli doteraz súčasťou. V severokosovskej Mitrovici v pondelok kosovskí policajti nakrátko zatkli hlavného srbského vyjednávača v rokovaniach s Kosovom Marka Ďuriča a vzápätí ho vyhostili z krajiny. Ďurič bol jedným zo štyroch srbských predstaviteľov, ktorí v pondelok plánovali navštíviť severné Kosovo, kosovské úrady im však oznámili, že ich do krajiny nevpustia.

Motorkársky gang Noční vlci patrí k organizáciám, ktoré otvorene podporujú expanzívnu politiku súčasného ruského vedenia. Vodca gangu Alexander Zaldostanov sa často necháva fotografovať s Putinom, od ktorého dostal aj viacero štátnych vyznamenaní. Zaldostanov, ktorý sa netají obdivom k sovietskemu diktátorovi Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi, Putinovi nedávno navrhol, aby sa jeho Noční vkci stali súčasťou ruskej armády ako polooficiálne milície.

Do Európskej únie, Kanady a USA majú Noční vlci vstup zakázaný za ich podporu ruskej anexie Krymu a proruského povstania na východe Ukrajiny.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Kosovo #Noční vlci