Z Ukrajiny odchádza 13 vyhostených ruských diplomatov

S Ukrajinou sa v stredu lúči trinásť ruských diplomatov a ich rodín, ktoré Kyjev vyhostil zo solidarity s Veľkou Britániou, ktorá obviňuje Rusko z útoku armádnym jedom na agenta Sergeja Skripaľa.

28.03.2018 10:22
Británia, Rusko, Ukrajina, vlajka, ambasáda, Kyjev Foto:
Ruská vlajka, ktorá veje na streche ruskej ambasády v Kyjeve.
debata (14)

Ukrajina vypovedala Rusov za prísnejších podmienok ako väčšina krajín, ktoré sa do hromadnej diplomatickej odvety zapojili. Na odchod z Ukrajiny mali Rusi len 48 hodín.

Podľa agentúry TASS diplomati neodchádzajú z Ukrajiny hromadne, ale každý po svojom. Niektorí autom, iní letecky alebo vlakom. Vyhostenie sa týka nielen členov veľvyslanectva v Kyjeve, ale aj pracovníkov konzulátov v Ľvove, Odese a Charkove.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia sa rozhodlo vyhostiť najväčší počet ruských diplomatov po USA a Británii. Podľa ukrajinských médií má gesto signalizovať spolupatričnosť krajiny so Západom a zároveň vytrestať Moskvu za jej podporu donbaských vzbúrencov a za anexiu Krymu z roku 2014.

Podľa ruských diplomatov rozhodnutie o vypovedaní skomplikuje už teraz náročný dialóg oboch krajín a neprospeje dosiahnutiu mieru na východe Ukrajiny.

„S ľútosťou konštatujeme, že ukrajinské vedenie bez prihliadnutia k reálnemu stavu vecí podporilo provokačnú kampaň inšpirovanú Londýnom, ktorej cieľom je zvýšenie napätia a roztáčanie konfrontačnej špirály,“ komentovalo diplomatickú roztržku ruské veľvyslanectvo v Kyjeve.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vyhostenie ruských diplomatov #Sergej Skripaľ