Izraelská armáda zastrelila v Pásme Gazy dvanástich Palestínčanov

Počet obetí, ktoré si v piatok v palestínskom Pásme Gazy vyžiadala streľba zo strany izraelskej armády, sa zvýšil na dvanásť.

30.03.2018 09:02 , aktualizované: 15:29
debata (31)

Informovalo o tom pred malou chvíľou palestínske ministerstvo zdravotníctva. Jedenásti Palestíčania prišli o život pri streľbe zo strany izraelských vojakov na demonštrantov, ktorých zvolalo palestínske militantné hnutie Hamas k hraniciam medzi palestínskym Pásmom Gazy a Izraelom. Dvanásty Palestínčan zahynul na inom mieste Pásma Gazy ešte v piatok nadránom po streľbe z izraelského tan­ku.

Ďalší najmenej štyria Palestínčania utrpeli podľa palestínskych zdrojov pri protestoch na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom strelné zranenia a celkovo až 1 100 ľudí utrpelo zranenia po zásahu slzným plynom alebo gumenými projektilmi.

Palestínčania v pásme Gazy odštartovali v piatok šesťtýždňový protest s požiadavkou, aby palestínskym utečencom umožnili vrátiť sa na miesta, ktoré sa nachádzajú v dnešnom Izraeli. Pri hranici už na piatich lokalitách vytvorili stanové tábory.

Na začiatok protestov sa pri hranici z Izraelom zhromaždili tisícky Palestínčanov.

Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania na niektorých miestach posielali na vojakov horiace pneumatiky a hádzali kamene. Izraelskí vojaci zareagovali voči „hlavným podnecovateľom“ slzotvorným plynom a streľbou. Armáda hlásila nepokojne na šiestich miestach.

Armáda oznámila, že nebude tolerovať žiadne škody a zodpovednosť za ne bude niesť palestínske islamistické hnute Hamas, ktoré fakticky vládne v Gaze.

Obyvateľov v pásme Gazy vyzvala, aby vzdiali z oblasti pohraničia.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #úmrtie #Pásmo Gazy