Česko vydalo ruského hackera Nikulina do USA, odletel v noci

Česko vydalo údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina do USA. Odletel v noci na dnes. Informovali o tom server Respekt.cz a Radiožurnál Českého rozhlasu. Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Tereza Schejbalová oznámila, že informáciu nemôže potvrdiť. O Nikulinovo vydanie sa usilovalo aj Rusko. Česká polícia ho zadržala predvlani v októbri na základe amerického zatykača, ktorý ho spája s deviatimi skutkami z rokov 2012 až 2013.

30.03.2018 12:19
Martin Sadilek Foto: ,
Martin Sadilek,právny zástupca Jevgenija Nikulina.
debata (75)

Krátko po polnoci odletelo z Prahy do Washingtonu lietadlo ministerstva spravodlivosti USA, ktoré sa podľa leteckých webov používa na transport väzňov. Lietadlo typu Gulfstream V podľa webu flightaware.com pristálo v Prahe v sobotu 24. marca, v piatok o 0:06 odletelo do Manassasu neďaleko Washingtonu, kde pristálo o 9.05 h SELČ.

V polovici marca český Ústavný súd (ÚS) odložil vykonateľnosť uznesenia Mestského súdu v Prahe, ktorý vyslovil prípustnosť Nikulinovho vydania do USA i Ruska. Odklad mal trvať, kým ÚS nerozhodne o Nikulinovej sťažnosti. O niekoľko dní neskôr potom pražský mestský súd potvrdil, že Rus nemá nárok na humanitárny azyl v ČR.

O Nikulinovi hovoril tento týždeň so svojimi českými kolegami šéf Snemovne reprezentantov USA Paul Ryan, ktorý je na návšteve v Česku. Uviedol, že Washington nechce nič iné ako dodržanie zákonov. Odmietol však, že by sa pokúšal vyvíjať nátlak na českých predstaviteľov.

Rozhodol Pelikán

Konečné rozhodnutie o vydaní bolo na ministrovi spravodlivosti Robertovi Pelikánovi, ktorý vo februári povedal, že prezident Miloš Zeman žiadal, aby bol Nikulin vydaný do Ruska, nie do USA.

Nikulin bol od zadržania vo väzbe na Pankráci. Údajne sa dopustil útokov na sociálne siete LinkedIn a Formspring a webové úložisko Dropbox. USA požiadali o Nikulinovo vydanie nótou českému ministerstvu zahraničia 16. novembra 2016.

České Ministerstvo spravodlivosti však následne dostalo extradičnú žiadosť Ruska vydanú tiež 16. novembra a podloženú zatykačom kvôli internetovej krádeži z roku 2009 v rade desiatok tisíc korún. Zatykač vydal moskovský súd 10. novembra 2016.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #USA #hackerské útoky #Jevgenij Nikulin