Pochovali svetoznámeho vedca Stephena Hawkinga. Zvon odbil 76-krát

Päť stoviek pozvaných smútočných hostí sa zišlo v kostole Panny Márie v Cambridge na pohrebe britského fyzika Stephena Hawkinga, ktorý zomrel 14. marca vo veku 76 rokov. Jedným zo smútočných rečníkov je aj herec Eddie Redmayne, ktorý Hawkinga stvárnil v biografickom filme Teória všetkého v roku 2014, informovala agentúra AP.

31.03.2018 17:02
Stephen Hawking Foto:
Svetoznámy autor knihy Stručná história času - Stephen Hawking zomrel vo veku 76 rokov.
debata (2)

Medzi smútočnými rečníkmi je okrem Redmayna aj Hawkingov syn Robert, britská fyzička a Hawkingova bývalá študentka Fay Dowkerová či astrofyzik Martin Rees. Zvon cambridgského univerzitného kostola na Hawkingovu počesť odbil 76-krát – raz za každý rok jeho života.

Hoci bola smútočná ceremónia prístupná len pre pozvaných hostí, podľa BBC sa zhromaždilo pred kostolom Panny Márie veľa ľudí. Celý deň sa podpisujú do kondolenčnej knihy.

Hawkingov popol bude 15. júna uložený vo Westminsterskom opátstve v Londýne, a to v blízkosti pozostatkov fyzika Issaka Newtona a prírodovedca Charlesa Darwina.

Pochovanie vo Westminsterskom opátstve je podľa agentúry Reuters zriedka využívaným znamením úcty. Naposledy tam z vedcov pochovali priekopníka jadrovej fyziky Ernesta Rutherforda v roku 1937 a objaviteľa elektrónov Josepha Johna Thomsona v roku 1940.

Hawking sa venoval téme vzniku vesmíru, čiernych dier alebo prepojením Einsteinovej všeobecnej teórie relativity s kvantovou mechanikou. Svoje znalosti odovzdával aj širokej verejnosti, vysoko cenená je predovšetkým jeho populárno-vedecká publikácia Stručná história času. Keď mal 21 rokov mu lekári diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu, takže väčšiu časť života strávil na kolieskovom kresle.

Kombinácia jeho úspechov na poli vedy s výrazným zdravotným postihnutím urobili z Hawkinga podľa agentúry AP jednu z najznámejších tvárí svetovej vedy.

2 debata chyba