Daily Mirror: Pár dní pred otravou získala Skripaľová prístup k záhadnému kontu

Dcéra dvojitého agenta Sergeja Skripaľa bola otrávená krátko po tom, ako získala prístup k tajnému bankovému účtu so 150 000 librami pochádzajúcimi z predaja domu v spoluvlastníctve jej nebohého brata Alexandra. Napísal to v utorok britský denník Daily Mirror.

03.04.2018 13:06
Británia Rusko špión bývalý Skripaľ Foto:
Na snímke z Facebooku Julia Skripaľová, dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa. Britská polícia našla dvojicu v nedeľu 4. marca otrávenú v bezvedomí na lavičke v nákupnom centre v meste Salisbury v grófstve Wiltshire na juhu Anglicka, asi 145 kilometrov západne od Londýna.
debata (60)

Alexandr Skripaľ zomrel vlani v Petrohrade za nevyjasnených okolností, dodal Daily Mirror.

Spomínaná suma, ktorá je teraz uložená v nemenovanej ruskej banke, pochádza z predaja domu v Británii, ktorý Alexandr Skripaľ svojho času kúpil so svojou vtedajšou manželkou Nataliou, dcérou príslušníka ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Nataliiným otcom je plukovník GRU Gennadij Griščenko, ktorý bol blízkym priateľom Sergeja Skripaľa. Všetky kontakty s ním však prerušil, keď sa ukázalo, že Skripaľ spolupracoval aj s britskou tajnou službou MI6. Vzťah Griščenkovej dcéry so Skripaľovým synom Alexandrom napriek tomu pokračoval. Ich manželstvo sa však skončilo rozvodom, po ktorom sa Nataľja vydala za tenisového trénera z Walesu pôsobiaceho na Cypre.

Dom nadobudnutý v manželstve so Skripaľom Natalia predala a polovicu sumy zaň poukázala na účet, ku ktorému mal prístup otec jej exmanžela Sergej Skripaľ. Ten koncom februára splnomocnil svoju dcéru Juliu, aby mala prístup k spomínanému účtu v ruskej banke a mohla manipulovať s peniazmi na ňom.

Existenciu tohto „tajného bankového účtu“ zverejnila Skripaľova neter Viktoria, ktorá by tento týždeň mala odcestovať do Británie a v nemocnici v Salisbury navštíviť Juliu Skripaľovú.

Rodina s Juliou od jej otrávenia nekomunikovala ani telefonicky, ani prostredníctvom sociálnych sietí. O súčasnom zdravotnom stave svojej sesternice vie len to, čo jej povedali ruskí diplomati – že Julia otvorila oči, môže jesť a piť a povedala už aj pár slov. Sergej Skripaľ je stále v kóme.

Daily Mirror vo svojom článku spomína aj obavy, ktoré u Viktorie vyvoláva „nemenovaný záhadný priateľ“, za ktorého sa Julia Skripaľová chcela vydať. Pár žil spolu v moskovskom byte Sergeja Skripaľa. Mladík nikdy nemal záujem o kontakt s Juliinými príbuznými. Nevyjadril sa ani k súčasnej situácii a jej zdravotnému stavu.

Ruské denníky podľa Daily Mirroru naznačujú, že Juliin priateľ a jeho matka pracujú pre spoločnosť, ktorá má napojenie na ruské tajné služby. Viktoria tvrdí, že matka Juliinho snúbenca bola proti tomu, aby si jej syn zobral za manželku dcéru „zradcu“ Sergeja Skripaľa.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #prístup #konto #Daily Mirror