L'Express: Orbán kedysi žiadal Sorosa o štipendium do Oxfordu

Maďarský premiér Viktor Orbán kedysi ešte ako študent žiadal amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorému teraz nemôže prísť na meno, o štipendium, aby mohol študovať na britskej univerzite v Oxforde. Píše francúzsky týždenník L'Express, ktorý tvrdí, že dokument objavil v zložke v Budapešti.

03.04.2018 21:17
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (43)

V liste z 30. decembra 1988 vtedy 25-ročný Orbán písal Sorosovi o svojej túžbe dostať sa na deväťmesačnú stáž na politológiu v Oxforde. Žiadal o približne 10 000 dolárov, aby mohol v Anglicku začať študovať už od septembra 1989. Orbán, ktorý v apríli 1988 absolvoval štúdium práva a pracoval na čiastočný úväzok v Sorosovej filantropickej nadácii, štipendium napokon dostal.

V Británii však vydržal len necelé štyri mesiace, pretože sa po zrútení východného bloku vrátil do Maďarska, aby úspešne kandidoval na poslanca v prvých slobodných voľbách v krajine po páde komunistického režimu.

O tri roky neskôr sa Orbán dostal do čela teraz vládnej strany Fidesz, ktorá koncom 80. rokov bola len liberálnym študentským hnutím. To len v rokoch 1988 až 1990 dostalo od Sorosa viac ako pol milióna dolárov na prevádzku a počítače.

V posledných rokoch označuje Orbán Sorosa za najväčšieho nepriateľa. Pred niekoľkými dňami tvrdil, že má k dispozícii menný zoznam dvoch tisíc „Sorosových žoldnierov“, ktorí bojujú proti záujmom Maďarska a chcú zvrhnúť jeho vládu. Orbán svoju rétoriku proti Sorosovi, ktorého obviňuje aj z podpory masovej migrácie, vyostril aj v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 8. apríla.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #George Soros