Odložil výrok o väzbe pre údajného ruského hackera Nikulina, vraj chcel utiecť

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, ktorého do USA minulý týždeň vydala Česká republika, sa podľa svojich strážcov pokúsil o útek. Kalifornský federálny súd, ktorý mal rozhodnúť o jeho prípadnej väzbe, nakoniec prerokovanie kauzy odložil, informovala agentúra Bloomberg.

04.04.2018 21:18
debata (16)
Nikulin bol podľa svedkov dopravený do súdnej siene v putách. Dozorcovia to zdôvodnili jeho agresívnym správaním. Nikulin mal podľa agentúry Bloomberg 30. marca podstúpiť lekársku prehliadku. Vraj sa však vzpieral a došlo na potýčku, po ktorej sa pokúsil o útek. Štátni žalobcovia o tom informovali súd.

Nikulinova zástupkyňa chcela, aby jej klientovi odobrali putá, a svoju žiadosť odôvodňovala tvrdením, že „nevinný obžalovaný má právo na zaobchádzanie s úctou a dôstojnosťou“. Obhajoba tiež spochybnila Nikulinovu zdravotnú a duševnú spôsobilosť pre ďalšie konanie.

Súd nakoniec rokovanie odložil; nový termín zatiaľ nebol stanovený.

Tridsaťročný Rus si mal vypočuť rozhodnutie o prípadnej väzbe a o možnej kaucii. Podľa zverejneného obvinenia sa dopustil prieniku do počítačového systému, poškodenia chráneného počítača, krádeže identity a obchodovania s prostriedkami pre neoprávnený prístup do počítačových systémov. Nikulin sa pred súdom v San Franciscu po prvý raz objavil minulý týždeň v piatok, krátko po deportácii z Česka, keď vyhlásil, že sa cíti nevinný.

Pokiaľ bude odsúdený, hrozí mu v USA viac ako 30 rokov väzenia a pokuta presahujúca jeden milión dolárov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Jevgenij Nikulin