Za slušné Slovensko demonštrovali aj v zahraničí. V Prahe sa zišli stovky ľudí

Zhromaždenia v rámci iniciatívy Za slušné Slovensko sa konali vo štvrtok popri Slovensku opäť aj vo viacerých zahraničných mestách. Zrejme najviac ľudí sa zišlo na podujatí pod heslom "Praha - Postavme sa za slušné Slovensko", ktoré organizovali Slováci žijúci v českej metropole už po piatykrát.

05.04.2018 21:33
Bratislava protesty Za slušné Slovensko Foto: ,
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko.
debata (24)

Na podvečernom zhromaždení na pražskom Václavskom námestí vystúpili hostia z Česka i zo Slovenska vrátane umelcov, ako sú David Koller, Nina Rosa, Silvia Szollos či folklórny súbor Limbora. Z údajov na facebookovej stránke podujatia vyplýva, že prítomných bolo približne 500 účastníkov.

Podľa zverejnenej tlačovej správy išlo o apolitické protestné zhromaždenie s cieľom „upozorniť na fakt, že slovenská spoločnosť… sa dožaduje zmien, čomu bolo doposiaľ vyhovené len čiastočne“. „Ani mesiac od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej verejnosť nepozná vrahov a je presvedčená, že Polícia SR túto vraždu nikdy neobjasní, pretože prezident policajného zboru SR je namočený v kauzách mafie a vládnych špičiek, o ktorých Ján Kuciak písal,“ uviedol spolok Pražská kaviareň.

Okrem vyšetrenia vraždy Kuciaka a odvolania slovenského policajného prezidenta Tibora Gašpara organizátori požadovali aj „vznik novej a dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia podozriví z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

Miestami ďalších štvrtkových zhromaždení boli podľa internetovej stránky iniciatívy Amsterdam, Dublin, Manchester, Štokholm, ale aj kalifornské Palo Alto.

Diana Quirschfeld zo skupiny organizátorov akcie v Amsterdame pre TASR uviedla, že v súlade s očakávaniami sa tentoraz zúčastnilo približne 60 ľudí, zatiaľ čo pri predošlých zhromaždeniach sa ich zišlo 30–130. Ciele boli podľa nej „stopercentne jednotné“ s cieľmi protestov na Slovensku. Okrem „odpolitizovania polície“ protestujúci opakovane žiadali medzinárodné vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Na večernom proteste pred slovenským veľvyslanectvom v Dubline sa podľa vyjadrenia usporiadateľa Miroslava Talara pre TASR malo zúčastniť približne 25–30 ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #pochody #Za slušné Slovensko