Rusko navštívili komisári Organizácie pre zákaz chemických zbraní

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vykonala v Rusku inšpekciu. S odkazom na vyjadrenie ruského ministerstva obrany to v piatok bez ďalších podrobností napísal armádny denník Krasnaja zvezda.

06.04.2018 10:40 , aktualizované: 13:50
debata (7)

Ruské médiá poznamenávajú, že informácie o inšpekcii boli zverejnené dva dni po mimoriadnom zasadnutí OPCW, kde Moskva neúspešne žiadala o spoločné vyšetrovanie prípadu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku.

Británia tvrdí, že za otravu Skripaľa je zodpovedné Rusko, to však vinu odmieta.

Okrem OPCW navštívili Rusko tiež portugalskí inšpektori Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Táto kontrola bola podľa denníka Rossijskaja gazeta štandardnou prehliadkou, ktorú medzi sebou môžu členské krajiny OBSE v rámci posilnenia vzájomnej dôvery a bezpečnosti vykonávať, nijako teda nesúvisela s dodržiavaním dohôd o zákaze chemických bojových látok.

Rusko pod záštitou OBSE vykonalo tiež jednu inšpekciu, a to v Írsku. Ruskí komisári navštívili tiež Spojené štáty, táto kontrola sa uskutočnila na základe podmienok zmluvy START, v ktorej sa Moskva s Washingtonom zaviazali obmedziť jadrový arzenál.

Napätá atmosféra na rokovaní Výkonnej rady OPCW

Členovia Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) sú v otázke zriadenia dvojstranného britsko-ruského mechanizmu pre vyšetrenie incidentu v Salisbury rozpoltení. Podľa veľvyslanca SR v Holandsku Romana Bužeka to potvrdila veľmi napätá a vyhrotená atmosféra stredajšieho rokovania.

Členovia Výkonnej rady OPCW sa zišli v stredu na mimoriadnom zasadnutí zvolanom na žiadosť Ruska. Jediným bodom programu bol návrh Moskvy na zriadenie dvojstranného britsko-ruského mechanizmu pre vyšetrenie incidentu v Salisbury.

„Atmosféra rokovania bola veľmi napätá a vyhrotená“, uviedol v piatok Bužek na Facebooku. Podľa neho to potvrdil aj fakt, že na zasadnutí sa nepodarilo schváliť ani formálnu záverečnú správu.

Ruský návrh na nové, spoločné vyšetrovanie útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju hlasovaním neprešiel. V jeho prospech hlasovalo šesť členov Výkonnej rady OPCW, 15 krajín vrátane Slovenska bolo proti a 17 sa zdržalo hlasovania.

O mimoriadne zasadnutie Výkonnej rady OPCW požiadalo Rusko v súvislosti s obvineniami Británie, že za útokom na exšpióna stojí práve Moskva. Tá tieto obvinenia odmieta a žiada Londýn o ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OPCW #inšpekcia #Sergej Skripaľ